IHM közlemény az IT-találmányok szabadalmazhatóságáról

forrás Prim Online, 2004. augusztus 24. 17:27
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium fontosnak tartja, hogy átgondolt, a jogi és gazdasági hatásokat és következményeket szem előtt tartó európai uniós szabályozás valósuljon meg a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Az irányelvtervezettel kapcsolatos kormányzati álláspont kialakítása céljából folyamatos egyeztetések folynak. Az IHM támogatja, hogy az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) a következő, jövő heti ülésén a kérdést napirendre tűzi.

< />Az IHM szerint fontos, hogy az Európai Uniónak jogi és gazdasági szempontból is egyértelmű irányelve legyen a számítógépet alkalmazó találmányok szabadalmazhatósága területén. Alapvető jelentőségű az ország számára, hogy a szabályozás előnyös legyen mind a magyar szoftver-fejlesztőknek (jellemzően kis- és középvállalkozásoknak), mind a magyar szoftver-vásárlóknak. A tárca álláspontja szerint ezt olyan szabályozás szolgálja, amely biztosítja a versenyt és nem eredményezi sem a szoftverek előállítási költségeinek, sem fogyasztói árainak emelkedését.

< />

Az IHM kezdeményezi az EKTB Szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó munkacsoportjának összehívását, amely felelős a magyar állásponttervezet előkészítéséért. Fontosnak tartja annak eldöntését, hogy az Európai Unió Versenyképességi Tanácsának (VT) májusi ülését követően kiadott irányelvtervezete összhangban van-e a fent megfogalmazott magyar érdekekkel, valamint a VT ülésen megfogalmazott elvekkel.