Beszámoló a szabadszoftver-tüntetésről

forrás Prim Online, 2004. augusztus 25. 09:30
Tegnap egy petíció átadásával összekötött, békés tüntetés zajlott a Bem József téren.
Már a gyülekezés időpontjaként kiírt 15. 30-kor is szép számmal voltak jelen a tiltakozók a Külügyminisztérium előtt. A szervezők által készített száz darab sárga póló mintegy öt perc alatt el is fogyott. A jókedvű társaság türelmesen várta a petíció átadását. 16. 00-kor a petíciót átadó civil szervezetek képviselői tartottak beszédet. Tapsviharok és éljenzések közepette hangzottak el az LME, az FSF, az FSN, a Magyar BSD Egyesület, a Zöld Pók Hálózat és a NETÉRT Egyesület felszólalásai. Ezután a jelen lévők egyszerre engedték el sárga léggömbjeiket. Azt, hogy mennyire általános probléma a szoftverszabadalom, azt jól mutatja a jelenlévők sokszínűsége. Szimbolikusan leláncolt programozók, tv-s személyiségek, neves magyar informatikusok és rengeteg fiatal volt jelen.

A beszédeket követően átadták a petíciót Gottfried Péter - nek a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkárának. A petíció lényege, hogy "Magyarország VONJA VISSZA a szoftverszabadalmi irányelvjavaslatot támogató szavazatát, melyet az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa (VT) 2004. május 17-18-i ülésén adott le. A jelenlegi irányelvjavaslat lehetővé tenné triviális ötletekre bejegyzett szabadalmak (pl. dupla kattintás az egérgombbal USPTO6727830, ajándékvásárlás az interneten EP927945) érvényesíthetőségét az Európai Unió területén. A jelenlegi direktíva a hatalmas szabadalmi portfolióval rendelkező multinacionális szoftveróriásoknak kedvez, akik újabb eszközt kapnának kezükbe a feltörekvő versenytársak, illetve a szabad (ingyenes) szoftverek fejlesztői ellen. A magyarországi szoftverfejlesztéssel foglalkozó kis- és közepes vállalkozásoknak, felhasználóiknak, illetve a szabad szoftverek fejlesztőinek és felhasználóinak az lenne kedvező, ha az irányelvjavaslat átdolgozásra kerülne, és visszakerülnének bele azok a fékek és biztosítékok, amelyeket az egyszer már tartalmazott, és amelyeket az EU parlamentje már egyszer megszavazott."

Gottfried Péter átvette a petíciót. A szervezők remélik, hogy jó helyre került az iromány és az nem a kukában végzi. A átadás után a tömeg feloszlott és kisebb csoportokban folytatták a demonstrációt.

Az idézet, az átadott petícióból származik. A teljes szöveg a következő helyen olvasható:
http://swpat.fsf.hu/peticio.pdf

Kovács László