BEA alapokra épül az Amszterdam Portál

forrás Prim Online, 2004. augusztus 25. 12:17
Amszterdam városa több új, információt és interaktív szolgáltatást nyújtó portált hoz létre a város lakói, tisztviselői és cégei számára. A portálok egy közös szolgáltatásorientált architektúrájú (SOA), BEA WebLogic Platform 8.1 alapú infrastruktúrára épülnek - adta hírül az Alerant Rt., a BEA-termékek magyarországi disztribútora.
A létrejövő Amszterdam Portál közös felületet nyújt majd a központi polgármesteri hivatal, 14 viszonylag független önkormányzat és 40 önkormányzati szolgáltatást nyújtó szerv számára. Jelenleg 170 különböző web site működik ezek kiszolgálására, ezért vált szükségessé az alkalmazások és információs rendszerek összekapcsolása.

Az "Amszterdam Portálon" már elérhető az a felület, melyen keresztül a polgárok és vállalkozók heti 7 napon keresztül, a nap 24 órájában intézhetik ügyeiket, valamint az ingatlan tulajdonosok számára kialakított portál. Működik a köztisztviselők intranet felülete, ahol megnézhetik és használhatják a munkájukhoz szükséges adatokat, dokumentumokat, valamint a kormányzati döntések előkészítését támogató rendszer is.

Az Amszterdam portál egységes infrastruktúrát kínál a portálok, szolgáltatások számára, a személyes és vállalati adatokhoz való biztonságos hozzáférést, miközben újabb és újabb szolgáltatásokat kapcsol a rendszerbe. A szomszédos önkormányzatok valamint más szolgáltatók is elérik adatait és funkcióit, felhasználva azokat saját webalkalmazásaikban.

Arjen Hof, Amszterdam eGovernment programmenedzsere szerint azért esett választásuk a BEA platformjára, mivel a biztonságos adathozzáférést és a megfelelő interaktív szolgáltatások biztosítását egyaránt fontosnak tartották. Egyre nő azon kormányzati intézmények száma, melyek megoldásaikban a BEA eszközeit használják fel, így a belgiumi központi Állami Kormányzati Szolgáltatások (FEDICT), az Ír Köztársaság, Olasz Pénzügyminisztérium.