Magyar 3G mobiltender augusztus 31-én

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 27. 09:24
A harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó tendert (UMTS) augusztus 31-én írja ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - jelentette be Kovács Kálmán, a tárca vezetője csütörtökön Budapesten.
A miniszter a pályázati kiírásról nem árult el részleteket, de utalt arra, hogy az UMTS-tenderen legfeljebb négy szolgáltató juthat frekvenciához. Kérdésre válaszolva Kovács Kálmán elmondta: szó sincs arról, hogy a jelenlegi három mobilszolgáltató valamelyikét is kizárják a tenderből. Ugyanakkor nem automatikusan közülük kerülnek majd ki a győztesek - tette hozzá.

Kovács Kálmán az új piaci szereplők és a meglévők jelentkezési feltételeinek különbségéről annyit közölt: az ilyen pályázatoknál természetes dolog, hogy eltérnek a feltételek. Hozzátette, hogy az eltérés részleteit és magát a pályázati kiírást augusztus 31-én ismertetik.

A miniszter közölte: a frekvenciagazdálkodással összefüggő rendelet szerint nincsen arra kényszer, hogy az augusztus 31-i pályázatra jelentkezők számára feltétlen ki kell adni mind a négy frekvenciát. A rendelet nem zárja ki, hogy akár további pályázatokat írjanak ki a tárgyban. "A cél, hogy a harmadik generációs piac többszereplős legyen legalább annyira, mint a jelenlegi mobilpiac" - fogalmazott a miniszter.

Elmondta: a pályázatok elbírálása komplex módon zajlik úgy, hogy az ajánlatokat nemcsak pénzügyi szempontból mérlegelik, hanem a szolgáltatás elterjedését és a bevezetés időpontját is figyelembe veszik. Az ajánlatok bírálata tél elején zárul le.