Tovább bővíti ServerFarm szolgáltatását a Senorg

forrás Prim Online, 2004. augusztus 28. 14:44
ServerFarm szolgáltatásának bővítetését, továbbfejlesztését tervezi az eddig elsősorban komplett gépek, konfigurációk összeállításáról, forgalmazásáról ismert Senorg Rt. Amint azt a cég illetékese, Ketskés András elmondta, a szolgáltatás, bár nem egyedülálló az országban, talán minden eddiginél komplexebb, magasabb szintű kiszolgálást eredményez.
Alapesetben Senorg szervereket biztosítunk, amelyek konfigurációját, teljesítményét az ügyfél szabhatja meg, ebben felső határ gyakorlatilag nincs - nyilatkozta Ketskés. A tőlünk bérelt szerverekhez internetkapcsolat is jár, amelynek sávszélessége szintén nincs korlátozva, csak az igények befolyásolják. A Senorg szerverekhez jár a karbantartás, a hardveres felügyelet és úgynevezett hidegtartalék, amely szintén az alapszolgáltatás része, így igen magas rendelkezésre állás érhető el. Természetesen az ügyfél minden jogot megkap a szerver fölött, gyakorlatilag a sajátjaként kezelheti. A gépek távoli vagy akár helyszíni felügyeletét 24 órás operátori szolgálat segíti.

Ha valaki azonban a saját szerverét szeretné elhelyezni nálunk, arra is van lehetőség, bár ilyenkor az általa használt hardver stabilitásáért nem tudjuk vállalni a felelősséget, de a szolgáltatás más elemei természetesen rendelkezésére állnak. Talán mondani sem kell, hogy mindezt a magyarországi internet fellegvárában, a Budapest Internet eXchange legfőbb központjában (Victor Hugo u.) helyeztük el, amelynek infrastruktúrája, legendás megbízhatósága garancia a szolgáltatás minden igényt kielégítő színvonalára.

Bízunk benne, hogy a másutt már igen népszerű ServerFarm (bérelt gépekkel), illetve ServerPark (saját szerverrel) szolgáltatások iránt hazánkban is rövidesen meglódul a kereslet - hangoztatta várakozásait Ketskés. Jelenleg saját becslésünk szerint - egységes, hivatalos adat erre vonatkozóan nincs - Magyarországon bérszerver konstrukcióban néhányszáz gép üzemel, ebből a ServerFarmon van elhelyezve mintegy ötven. Az úgynevezett co-location szolgáltatásban (ez az jelenti, hogy valaki a saját gépét helyezi el egy szolgáltatónál) működő gépből néhányezer üzemel hazánkban.

Ezt a figyelemreméltó eltérést az eredményezheti, hogy itthon a nem elsősorban internetes profilú cégek bizalma a kihelyezett szolgáltatások iránt még alacsony, és jobban szeretnek saját gépet, saját üzemeltetőt alkalmazni. Épp ezért mi kívánságra bármelyiket biztosítjuk. A trend egyébként nem sajátosan magyar, bár úgy tűnik, mintha a nyugat-európai szerverüzemeltető társadalom egyre inkább kezdene a saját szerverek irányából a kihelyezett megoldások felé fordulni. A co-location és bérszerver üzlet számos elemző szerint minden eddiginél nagyobb jövő elé néz, a 2002-es, 191 millió dolláros szintről emelkedve 2004-re eléri-elérheti a 300, míg 2007-re akár a 600 millió dolláros szintet. Nagyon bízunk abban, hogy részint a becslések nagyságrendjükben helytállónak bizonyulnak, másrészt hogy ebből a nagy európai fellendülésből hozzánk is jut egy arányos rész.