Immár negyedik alkalommal lehet pályázni a Rátz tanár úr Életműdíjra

forrás Prim Online, 2004. augusztus 30. 18:05
Az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Rt., valamint a Richter Gedeon Rt. által alapított Rátz tanár úr Életműdíjat az idén 2004. november 16-án adják át.
A díjkiosztó gálaestre a hagyománynak megfelelően a Thália Színházban kerül sor a hazai szakmai közélet számos jeles képviselőjének részvételével.

A magyar természettudományos oktatás támogatására alapított Rátz tanár úr Életműdíjat a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjbizottságainak, valamint a Magyar Kémikusok Egyesületének ajánlásai alapján a három cég által felkért Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítvány kuratóriuma ítéli oda az adott év kitüntetettjeinek, évente összesen 6 millió forint értékben. Az egyenként 1 millió forint összegű díjat a kuratórium 2000 óta évente ítéli oda nyilvánosan meghirdetett pályázat alapján 2 matematika-, 2 fizika- és 2 kémiatanárnak, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó középiskolai matematika-, fizika- és kémiaoktatásban, e tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban kimagasló eredményeket értek el.

A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain matematikát, fizikát vagy kémiát tanító aktív, valamint egykor tanító tanárokat terjeszthetik fel írásban a szakmai és társadalmi szervezetek, valamint az ajánlott tanár tevékenységét jól ismerő munkaközösségek.

Az írásos felterjesztéseket legkésőbb 2004. szeptember 10-ig kell eljuttatni - illetékesség szerint - a Bolyai János Matematikai Társulathoz vagy az Eötvös Loránd Fizikai Társulathoz (mindkettő címe 1027 Budapest, Fő utca 68.), illetve a Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémia Oktatásért (1475 Budapest, Pf. 27.) címére. A borítékra jól láthatóan írják rá: "RÁTZ TANÁR ÚR ÉLETMŰDÍJ". Az elmúlt év felterjesztéseit - ha azt továbbra is fenntartják a javaslattevők - ismételten írásban kell megerősíteni.

A három cég azért választotta Rátz Lászlót, a Fasori Evangélikus Gimnázium legendás hírű matematikatanárát az életműdíj névadójául, hogy ne csak a világhírű tudósok neve és teljesítménye, hanem tanáraiké is közismertté váljék. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a társadalmi szerepvállalás az oktatás területén kiemelkedő fontosságú feladat, ezért felhívással fordulnak a többi magyarországi nagyvállalathoz, hogy lehetőségeikhez mérten ők is támogassák a tevékenységi körükhöz kapcsolódó szakoktatást.