Az ASVA folytatja kampányát az illegális letöltés és terjesztés ellen

forrás Prim Online, 2004. szeptember 1. 18:27
Befejeződött az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) nyári kampánya. A szervezet a televízióban és mozikban vetített társadalmi célú reklámfilmjeiben hívta fel a figyelmet az audiovizuális termékek (filmek) illegális használatának jogi hétterére és következményeire.
Az ASVA közhasznú alapítványként működő szervezet, legfontosabb célja, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-ék, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen.

Hazánkban nagyon sokan nincsenek tisztában a szerzői jogok védelmével. Nem tudják, hogy filmek internetes letöltése vagy DVD-k másolása jogsértő, büntethető, a büntető törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel sújtható.

A kampány célja a figyelem felkeltése erre az egyre súlyosbodó gazdaság-társadalmi problémára, és a jogi következményekre. A legfőképpen fiatalokat megcélzó társadalmi célú reklámfilm augusztus 5-12. között a televízióban, augusztus 5-31-ig pedig a mozikban került sugárzásra. A reklám lényege, hogy a filmek letöltése, másolása éppolyan lopás, azaz büntetendő, mint bármilyen más magántulajdon engedély nélküli használata, eltulajdonítása, a kalózkodás pedig bűncselekmény.

Az ASVA az ősz folyamán a rendőrsséggel együttműködve tovább folytatja a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése elleni harcát.