Közháló Program: féléves számvetés

Kovács Attila, 2004. szeptember 3. 12:45
Kovács Kálmán miniszter szeptember 3-án a tárca Közháló Programja első féléves számvetése céljából tartott sajtótájékoztatót.
A tárca vezetője szerint ütemterv szerint halad a Közháló Program megvalósítása, fél év alatt csaknem 2500 szélessávú végpont készült el, a tervek szerint idén szeptember 30-ig valamennyi korábbi sulinetes végpont integrálódik a közhálóba. A közháló eljutott már csaknem 2000 iskolába, továbbá művelődési házakba, valamint az eMagyarország Programhoz kapcsolódó intézményekbe és teleházakba is. A tervek szerint jövőre - a program első fázisának végére - további 2600 közoktatási intézménybe jut el a XXI. század informatikai "közműve". A további, nem iskolákhoz kötődő bekötésekkel együtt jövő év szeptember 31-re összesen 7300 szélessávú végpont kerül átadásra csaknem 2500 településen. A programnak a hazai távközlési és informatikai szolgáltatások fejlesztésében is komoly szerepe van. A sajtótájékoztatón programban résztvevő 14 cég közül öten (HP, Netvisor, Matáv, Hungaro DigiTel és GTS-Datanet) bemutatták a közháló-szolgáltatás keretében végrehajtott fejlesztéseiket.

További elhangzott hírek, információk: az idei közhálós ráfordítások teljes összege 5,5 milliárd forintra rúg, a 2005. évi költségvetés további 5,5 millió forint. A program a továbbiakban szinte teljesen a kis- és szórvány településekre koncentrál, a program második üteme 2006 közepére, végére hozhat eredményeket, forrásai még nincsenek meghatározva, elkerítve.

A tárca tervei szerint a jövő év elején indulhat útjára az Informatikai Közháló Program második fázisa, amelynek révén várhatóan mintegy 3500 önkormányzathoz, eMagyarország ponthoz és egészségügyi intézményhez jut el a szélessávú internet.