Sun: Az összes platformon megelőzte versenytársait növekedésben

forrás Prim Online, 2004. szeptember 8. 11:56
2004 második negyedévében a Sun Microsystems piaci részesedése minden más gyártóénál gyorsabban növekedett úgy az összes operációs rendszert tekintve, mint a UNIX+Linux, vagy a UNIX platformokat nézve - áll a Gartner Dataquest 2004. második negyedévi Worldwide Server Database jelentésében.
Ha éves bontásban vizsgáljuk az eredményeket, a Sun a leszállított egységek számában 38,4 százalékos növekedést ért el, és piaci részesedést szerzett legfontosabb riválisaival szemben. A Sun teljesítményét jelentősen növelte az UltraSPARC IV és Opteron processzoros szerverek, valamint a Netra 240/440 rendszerek iránti kereslet, amely főként a pénzügyi szolgáltatásokkal és kommunikációval foglalkozó cégek, valamint a kormányzati szervek oldaláról jelentkezett.

A UNIX+Linux rendszerek együttes piacán a Sun negyedéves összehasonlításban minden gyártót megelőzött mind a bevételt, mind a leszállított egységek száma szerinti piaci részesedést tekintve - a cég mindkét kategóriában vezető. A Sun UNIX+Linux kategóriában elért növekedése tükröződik bevétel alapján számított piaci részesedésének növekedésében: a cég 6,0 százalékpontos növekedést mondhat magáénak, míg a legközelebbi versenytárs esetében ez az érték mindössze 0,1 pont volt. Piaci térnyerése mellett az aktuális (negyedéves összehasonlítású) növekedési értékkel a Sun az ’Összes operációs rendszer’ kategóriában jelentősen felülmúlta versenytársait.

A legfontosabb növekedési mérőszámok

- A cég minden operációs rendszerű szerverplatform szállításánál növelte darabszám szerinti piaci részesedését, mind éves, mind folyamatos negyedéves bontásban.

-A Sun éves és negyedéves bontásban is nagyobb darabszám és bevétel szerinti növekedést ért el a UNIX-platform kategóriában, mint az öt legnagyobb gyártó együttvéve.

- A vállalat nagyobb bevétel- és egységszám szerint számított piaci részesedésnövekedést produkált a UNIX-szerverek piacán, mint bármelyik versenytársa, és megtartotta vezető helyét. A növekedési értékek éves szinten +2,2 (bevétel) és +7,0 százalék (leszállított egységek), az előző negyedévhez viszonyítva pedig +7,8 és +4,7 százalék voltak.

- A leszállított Opteron és UltraSPARC processzoros berendezések és az ezekhez kötődő bevétel mind negyedéves, mind éves összehasonlításban emelkedett, míg az Itanium processzoros szerverek szállítása az előző negyedévhez képest csökkent.