Új Microsoft klaviatúrák és egerek ujjlenyomat-olvasóval

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 8. 21:04
A Microsoft több új számítógépes billentyűzetet és egeret mutatott be szerdán, köztük olyan modelleket is, amelyek ujjlenyomat felismerő alkalmazással vannak ellátva.
A legtöbb jelenleg használatos biometrikus megoldástól eltérően a termékek az ujjlenyomatos azonosítást nem elsősorban biztonsági megfontolásból, hanem inkább kényelmi céllal használják. A szóban forgó billentyűzethez, egérhez, vagy különálló ujjlenyomat-leolvasó eszközhöz tartozó szoftver memorizálja a felhasználó különféle alkalmazások használatához társított jelszavait, amelyeket a biometrikus azonosítást követően automatikusan kiad. Ily módon csak egyetlen belépő jelszó megjegyzésére van szükség a rendszer biztonságos használatához.

Az újonnan bemutatásra kerülő periféria eszközök között egyebek mellett található még egy laptopokhoz tervezett vezeték nélküli egér is, amely utazás közben is kényelmesen használható, kisméretű USB vevőkészüléke pedig használaton kívül praktikusan visszacsukható az eszköz alsó részébe. Az összes új vezetékes és vezeték nélküli klaviatúra ergonómiailag jobban kivitelezett a korábbi modelleknél, továbbá tartalmaz egy külön beállítható csúsztatható nyomógombot a dokumentumok és képek nagyításához, illetve kicsinyítéséhez. A Microsoft bemutatja Bluetooth-alapú vezeték nélküli egerének továbbfejlesztett változatát is, amely egyszerre többféle eszközzel kompatibilis, használatához azonban a Windows XP Service Pack 2 letöltése szükséges.

Tom Gibbons, a Microsoft hardver részlegének igazgatója elmondta, sokat profitáltak abból, hogy a cég évente mintegy 6 milliárd dollárt fordít kutatásra és fejlesztésre. Az új eszközök kifejlesztésénél nagyban támaszkodtak a vállalat által elindított és jelenleg is folyó kutatás eredményeire.

Az ujjlenyomat-azonosító funkcióval rendelkező billentyűzet és az egér együtt 104 dollárba, míg külön az egér 84, az ujjlenyomat-felismerő eszköz pedig 64 dollárba kerül. A noteszgépekhez tervezett vezeték nélküli egér 45, a Bluetooth billentyűzet és egér együtt 149 dollárért kapható. A termékek egy része azonnal forgalomba kerül, a többi pedig szintén elérhető lesz szeptember folyamán, legalábbis Amerikában.