Optikai hálózatok és a 3G-s mobiltávközlés kihívásai

forrás Prim Online, 2004. szeptember 15. 18:08
„Fókuszban a gerinchálózat”, illetve „Fókuszban a 3G-s mobiltávközlés” mottókkal, idén már kilencedszer rendezte meg Testing Szemináriumát az Elsinco Kft. A szeptember 14-én és 15-én a budapesti Gundelban megtartott két részes eseményen naponta mintegy 130 résztvevő előtt folytak az előadások.
Az első napon egy asztalhoz ültették, azaz egy előadói fórumra hívták meg azokat a cégeket, amelyek a legfontosabb gerinchálózati teszt- és mérőeszközöket beszállító cégek. Nyolc előadás hangzott el, közöttük az optikai hálózatok legújabb fejleményeiről, a Ciena cég gerinchálózati megoldásairól, a Sagem szélessávú optikai megoldásairól, az Alcatel optikai transzporthálózati jövőképéről, a Kapsch optikai hálózati megoldásairól és a Siemensnek az optikai átviteli hálózatok kihívásairól és megoldásairól alkotott véleményéről.

A második napon szintén újdonsággal rukkolt elő a házigazda Elsinco. Korábban a Testing Szemináriumon egy-egy nap mindig egy-egy mérőműszercsoport volt a téma. Most szakítottak ezzel a hagyománnyal, és nem csupán RF- és mikrohullámú méréstechnikával foglalkoztak, hanem egy új technológia volt fókuszban, a 3G. Ezen a napon további hét előadásra és egy workshop keretében megrendezett bemutató méréssorozatra került sor. Kiemelhető témák voltak ezen a napon: A 3G-s mobiltávközlés és fejlődési lehetőségei, különös tekintettel a 4G-re; a +G-s hálózat telepítésének felgyorsítása és az üzemvitel támogatása; 3G - az átviteles kollégák problémáinak elemzése; 3G-s terminálok és alkalmazások tesztelése.