Internetes napilap indítását tervezi a katolikus egyház

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 17. 09:30
Internetes napilap indítását tervezi a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) - közölte Veres András püspök csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
"Tervbe vettük, de még csak a távoli előkészítés szintjén egy internetes napilap készítését" - mondta az MKPK titkára a testület háromnapos őszi ülése után, amelynek fő napirendi pontja a katolikus sajtó helyzete volt. A püspök fontosnak nevezte, hogy kialakuljon a sajtóreferensek országos hálózata, és megerősítsék a meglévő katolikus sajtóorgánumokat. Veres András intézményeik helyzete kapcsán szólt arról, hogy hétfőn a pénzügyminiszternél jártak a négy történelmi egyház képviselői.

"Számításaink szerint 35-36 százalékkal alacsonyabb az egyházi kórházak finanszírozása, mint az állami kórházaké. Ebben valami megoldást kérünk, segítséget kérünk, mert egyre nehezebbé, (...) kezd válni ezeknek az intézményeknek a működése" - mondta.

Közlése szerint az oktatási intézmények nehéz anyagi helyzete ellenére, "szülők nyomatékos kérése alapján" két új iskolát indítottak a mostani tanévben, az egyiket Várpalotán, a másikat Keszthelyen.

Az MKPK titkára a testület döntéseit ismertetve beszámolt arról: tervezetet állítottak össze arról, milyen szabályok szerint lehessen kutatni az egyházi levéltárakban. Mint hozzátette, a dokumentumok "nagyon megviselt" állapotban vannak, a kutatás gyakran kárt tesz bennük, ezért keresik az elektronikus feldolgozás lehetőségeit, hogy mégis hozzáférhetővé tehessék a különböző iratokat.

Elmondta továbbá, hogy az október 10-től Mexikóban megrendezendő 48. Eucharisztikus Világkongresszushoz kapcsolódóan, az egyéves lelki program megindításaként a konferencia tagjai ünnepi szentmisét mutatnak be október 15-én a budapesti Szent István-bazilikában.

Az ülésen beszámoló hangzott el a nemrégiben lezárult Közép-európai Katolikus Találkozóról, amellyel összefüggésben a jövő hónapban megbeszélést folytatnak Pozsonyban a szervező nyolc ország püspöki konferenciáinak elnökei, titkárai az összefogás folytatásának lehetőségeiről. A tanácskozáson tájékoztatót tartottak továbbá a zsámbéki tanítóképző főiskola Vácra történt áthelyezéséről.