Kovács Kálmán: az informatika szerepe fontos az esélyegyenlőség megteremtésében

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 17. 09:54
Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokhoz való hozzáférés fontos szerepet tölt be a már meglévő esélykülönbségek csökkentésében - mondta az informatikai miniszter csütörtökön Budapesten.
"A 21. század technológiája (...) esélyt tud adni a társadalmi integrációra, a személyes élet hasznosabbá tételére és az életminőség érdemi javítására" - jelentette ki Kovács Kálmán az esélyegyenlőség és informatika elnevezésű konferencia sajtótájékoztatóján. Közölte: a látássérültek már munkát vállalhatnak számítógép és megfelelő szoftver segítségével, a roma felnőttek érettségit szerezhetnek a digitális középiskolában, a nehezen megközelíthető településeken élők számára megszűnik a távolság azzal, hogy az egyre több helyen megtalálható eMagyarország pontokon, interneten intézhetik ügyeiket. Ezekre az informatikai tárca több mint 6 milliárd forintot költött az elmúlt két esztendőben.

Göncz Kinga
esélyegyenlőségi miniszter elmondta: manapság az akadálymentesítés nemcsak a fizikai korlátok megszüntetését, hanem a kommunikációs gátak felszámolását is jelenti. Az informatikai technológiák révén a fogyatékossággal élők lehetőséget és eszközt kaptak arra, hogy kifejezzék magukat. Az az ezer fő pedig, aki távmunkahelyhez jutott, úgy érezheti, hogy keresőként, teljes jogú tagja a társadalomnak - tette hozzá.

Teleki László, a romaügyekért felelős politikai államtitkár szerint a romák körében elindult programok a fejlődés lehetőségét teremtik meg. Jelenleg 250 felnőtt tanul digitális középiskolában, emellett 180 roma diák vehet részt az informatikai minisztérium nyári táborában. A roma kisebbségi önkormányzatok 70 százaléka már fel van szerelve számítógéppel, ezek használatával olyan információs tudás szerezhető meg, amellyel az emberek hosszú távon jobb lehetőségekhez juthatnak - mondta.

Csepeli László politikai államtitkár hozzátette: az informatikai tárca ebben a ciklusban minden erejét arra fogja fordítani, hogy folytassa az elkezdett programjait, mert "az informatika a jobb élet megteremtésének eszköze".