Szoftverszabadalom: nyílt levél az Országgyűlés Európai Integrációs Bizottságához

forrás Prim Online, 2004. szeptember 21. 11:11
A szoftverek szabadalmaztatását ellenző társadalmi szervezetek nyílt levélben az Országgyűlés Európai Integrációs Bizottsága tagjaihoz fordultak, hogy hazánk érdekeinek megfelelően változtassák meg véleményüket a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló (röviden szoftverszabadalmi) direktíváról.
A nyílt levél átadására azért került sor, mert a számítógéppel megvalósítható találmányok szabadalmazhatóságáról szóló brüsszeli irányelvjavaslattal kapcsolatban eljárást kezdeményezett az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága az Európai Integrációs Bizottságnál.

Ahogy az ismeretes, a szervezetek - egy petíció átadásával egybekötött - békés tömegdemonstrációt tartottak augusztus 24-én a Külügyminisztérium előtt, amelynek célja volt, hogy elérjék, a kormány vonja vissza Magyarország a versenyképességi tanácsi ülésen 2004. május 18-án leadott szavazatát, mellyel támogatja a jelenlegi európai uniós számítógéppel és szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságától szóló direktívajavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

Az üggyel kapcsolatban további részletek: http://swpat.fsf.hu/