Letiltották az ír hatóságok a közvetlen telefonhívásokat 13 országba

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 22. 22:30
A radikális lépésre az utóbbi idők nagyarányú internetes csalásai miatt került sor, amelyek során több száz tárcsázós modemes kapcsolattal rendelkező ír felhasználó számítógépét és telefonvonalát drága távolsági hívások bonyolítására állították át.
Az ilyen típusú cselekmény esetében a bűnöző először egy olyan szoftvert telepít a számítógépre, amely megváltoztatja az internetes kapcsolat tárcsázási beállításait oly módon, hogy a felhasználó az internet helyett egy külföldi, igen drágán hívható telefonszámot tárcsázzon. Ezután a hívás díjának egy részét a támadó különféle eszközökkel megszerzi magának. Az utóbbi időben mintegy 350 ilyen esetről érkezett bejelentés az ír hatóságokhoz, amelyek között a legtöbb kiszámlázott indokolatlanul drága hívás a most letiltott 13 országba irányult - egy esetben egy cégnek közel 12 200 eurós számlát csináltak ismeretlen elkövetők. Ezt a fajta csalást csak a tárcsázós kapcsolattal rendelkező felhasználók kárára lehet elkövetni, a szélessávú ügyfeleket nem érinti (ez utóbbiakat természetesen csak akkor, ha nincs is modemük, illetve az fizikailag deaktiválva van (szoftveresen nem elég, átállítható!).

Az intézkedés következtében Írországból mostantól nem hívható közvetlenül 13 ország, köztük Mauritánia, illetve a Csendes- és az Indiai-óceánon található Salamon-szigetek, Cook-szigetek, a Comore-szigetek és Tuvalu sem. Az illetékes hatóság, a Kommunikációs Szabályozó Bizottság (ComReg) szóvivője szerint a lépés kivételes, ám a felmerült panaszok miatt megtétele szükséges volt. A korlátozás alá eső országok legkésőbb október 4-től hat hónapig Írországból csak külön kérés alapján hívhatók, amikor is a felügyeleti szerv felülvizsgálja majd a helyzetet. Hasonló panaszok egyébként Nagy-Britanniában is nagy számban felmerültek az elmúlt néhány hónap folyamán, ám egyelőre nem tudható, hogy a britek vagy más nemzetek terveznek-e hasonló intézkedéseket a gyakori csalások megelőzésére.