Uniós figyelem az informatikai szektornak - IVSZ

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 27. 09:25
El szeretné érni az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), hogy az Európai Unió felzárkóztatásra szolgáló, úgynevezett kohéziós pénzalapjainak felhasználási célterületei között az informatika és a távközlés jelentős szerepet kapjon - jelentette ki Brüsszelben Kóka János, a szervezet elnöke.
Kóka János tagja az egyik legnagyobb európai információs technológiai szövetség, az EICTA igazgatótanácsának, amely a hét második felében tartotta találkozóját a belga fővárosban. Az IVSZ-elnök magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy sikeres tárgyalásokat folytatott az uniós központi szervek illetékeseivel is.

- Az IVSZ, a többi érintett ország szakmai és államigazgatási szervezeteivel karöltve, a jövőben az Európai Bizottság partnere kíván lenni az integrációs politika informatikai vonatkozásainak a lisszaboni elveknek megfelelő tervezésében és végrehajtásuk monitorozásában, különös tekintettel az eEurope programra. Jó hír az ágazatnak, hogy Brüsszel erre fogadókész - jelentette ki Kóka.

Az uniós csatlakozás új lehetőségeket nyit Magyarország felzárkóztatására és versenyképességének fokozására, de ehhez a tudásgazdaság fejlesztése szükséges - mutatott rá. A következő költségvetési keretidőszakban, 2007 és 2013 között mintegy 800-1000 milliárd forint uniós fejlesztési forrás lenne bevonható a magyarországi informatikai fejlesztésekre, de ehhez határozottabban jelezni kellene a kohéziós alapok céljai között, hogy az ágazat megkülönböztetett figyelmet élvez - szögezte le az IVSZ-elnöke. Hozzátette, hogy ez a felvetése tárgyalópartnereinek körében kedvező fogadtatásra talált.

Megemlítette azt is, hogy a magyarországi szoftverfejlesztő cégek idén mintegy 150 millió dollárnyi exportját öt éven belül meg lehetne sokszorozni, ha a szövetség adókedvezményekre és támogatásösztönzésre vonatkozó javaslatait elfogadnák. Adókedvezményeket azon nagyobb exportáló cégeknek javasol a szövetség, amelyek kutatással és fejlesztéssel, illetve szoftverfejlesztéssel foglalkoznak. Megfelelő támogatás esetében a közeljövőben megduplázódhatna a szektorban az exportáló cégek száma is, és az ágazat akár egy teljes százalékkal is hozzájárulhatna a GDP növekedéséhez.

A információtechnológiai ágazat már ma is a nemzeti össztermék mintegy 10 százalékát állítja elő, de fejlődési ütemét még jelentősen fel lehetne gyorsítani. Ez nemzeti érdek, ha az ország lépést szeretne tartani a térség más államaival a tudásalapú gazdaság építésében - szögezte le Kóka János. A szervezet egyik fő feladatának tekinti annak biztosítását, hogy a szektor az uniós csatlakozás megfelelő arányú haszonélvezője legyen. Ehhez mindazonáltal Magyarországon is több figyelmet kellene fordítani a versenyképesség növelését célzó eszközökre.

Az IVSZ érdekeltségi körébe tartozó vállalatok nagy része több szempontból is az EU kiemelten kezelni kívánt kategóriájába tartozik: egyrészt mert az információs technológia területén tevékenykednek, másrést mert jelentős számban kis- és középvállalatok. Az uniós támogatás azonban akkor lehet igazán hatékony, ha azt közvetlenül biztosítják az egyes felzárkóztatási programokban - hangoztatta Kóka János.