Elektronikus közigazgatás - 1,5 milliárd forint három városnak

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 29. 10:01
Az elektronikus közigazgatási szolgáltatások fejlesztésére mintegy 1,5 milliárd forint támogatáshoz jut Eger, Pécs és Veszprém az erre a célra meghirdetett pályázat első körében - jelentette be Kovács Kálmán kedden Pécsett sajtótájékoztatón.
"A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázaton nyertes Eger 540 millió forintot, Pécs 537 milliót, Veszprém pedig 430 milliót fordíthat az önkormányzat információszolgáltató tevékenységének fejlesztésére" - mondta el az informatikai és hírközlési miniszter. Szavai szerint az összesen 8 milliárd forintos európai uniós forrás elnyerésére az augusztusig beérkezett 60, önkormányzati fejlesztésekhez kapcsolódó pályázatból a szaktárca 24-et küldött tovább a döntéshozó szerveknek, amelyek napokon belül eredményt hirdetnek az igénylők második köre számára is.

Kovács Kálmán
úgy vélte, a pályázat fordulópontot jelent az önkormányzati informatikai fejlesztésekben, mivel az így elnyert uniós források és a hazai elképzelések lehetővé teszik a valódi, korszerű elektronikus közigazgatás feltételeinek megteremtését. "Az e-önkormányzatok létrehozása azért különösen fontos, mert a bővülő informatikai eszközök és szolgáltatások révén Magyarország modernebbé, gazdasága versenyképesebbé válik, amely magával hozza az életszínvonal emelkedését, a közigazgatás elektronikussá tétele pedig kulcs a kisebb, hatékonyabb állam megteremtéséhez."

Toller László, Pécs polgármestere arról szólt, hogy a támogatással és az önerővel együtt a baranyai megyeszékhelyen a következő két évben összesen 617 millió forint értékű fejlesztés valósulhat meg. "A projektünk célja, hogy a gazdasági és civil szervezetek, valamint a pécsi polgárok az interneten keresztül képesek legyenek hivatalos ügyeik folyamatos intézésére, a számukra szükséges információk begyűjtésére" - mondta el. Hozzátette, mindez könnyebb és gyorsabb ügymenetet, az egyre csökkenő papírfelhasználás pedig költségcsökkenést eredményez.