Fél év alatt 300 ezerrel több internetező

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 1. 09:35
Az internetet használó magyar felnőttek száma fél év alatt 300 ezerrel nőtt, és az idén tavasszal elérte az 1,8 milliót - közölte a GfK Piackutató Intézet.
A GfK adatai szerint a 15 éves és idősebb magyar lakosság 21 százaléka él a világháló adta előnyökkel, Magyarország azonban a régió többi országához képest így is hátrányban van: az Európai Unióhoz az idén csatlakozott nyolc közép- és kelet-európai ország között itt a legalacsonyabb az internet-használók aránya. A régióban éllovas Szlovéniában a felnőttek 50 százaléka, Észtországban 46 százaléka, Csehországban 35 százaléka, míg Szlovákiában 33 százaléka használja a világhálót.

A nemzetközi összehasonlító adatok a nyolc új EU-tag rangsorában közvetlenül Magyarország elé Lettországot sorolják 24 százalékkal, illetve Lengyelországot 25 százalékkal.

A GfK adatai szerint az EU-hoz most nem csatlakozott több országban is magasabb az internethasználók aránya, mint Magyarországon: Horvátországban 33 százalék, Szerbia-Montenegróban pedig 23 százalék.

Ezzel szemben Romániában a felnőttek 18 százaléka, Ukrajnában 10 százaléka, míg Oroszországban 19 százaléka internetezik kisebb-nagyobb gyakorisággal - közölte a GfK.

Az adatok szerint a vizsgált 33 európai ország mezőnyében Dánia és Svédország került az élre: mindkét országban a felnőttek 75-75 százaléka használja a világhálót, ami Dániában 3,3 millió,
Svédországban pedig 2,8 millió embert jelent.

Az idén tavasszal a múlt év őszéhez képest a legnagyobb arányú növekedést Oroszországban és Törökországban regisztrálták, ahol megduplázódott a webhasználók számaránya.

A GfK szerint figyelemre méltó a világháló gyors terjedése Magyarország mellett Szerbia-Montenegróban, Olaszországban, Nagy-Britanniában és Horvátországban, ahol a növekedés üteme 20-43 százalék között mozog.