Elindult a Magyar Kutatói Mobilitási Központok Hálózata

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 1. 10:10
Megkezdte működését a Nemzeti Kutatói Mobilitási Portál és a nemzeti hálózat - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közleményben az MTI-t csütörtökön.
A hivatal ismerteti: ahhoz, hogy Magyarország ne csak kibocsátója, hanem befogadója is legyen lenni a nemzetközi áramlásban részt vevő kutatóknak, ösztönözni kell az országon belüli, elsősorban a tudományos és a vállalati szféra közötti kutatói mobilitást.

Ezt a folyamatot támogatja a most elindult nemzeti hálózat, amely két központi intézménnyel és nyolc regionális mobilitási bázissal rendelkezik, és része a mintegy 200 európai kutatói
mobilitási központot magába foglaló hálózatnak.

A magyarországi hálózat felállítását 3 évre 50 millió forinttal támogatja az Európai Bizottság, amelyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) további 25 millió forinttal egészít ki.

Az NKTH közleményében rámutat: törekvése, hogy bizonyos kiemelt szakterületek fejlesztésére koncentrálja az anyagi erőforrásokat, amelyhez elengedhetetlen a külföldi és a belföldi szaktudás is. A mobilitási központok tevékenységükkel a szaktudás kétirányú áramlását szolgálják.

A hálózat feladatának tekinti, hogy segítse a ki- és beutazó kutatókat egyebek között álláslehetőségek felkutatásában, valamint a maguk és családtagjaik mobilitásához kapcsolódó gyakorlati kérdésekben, mint például a vízum, munkavállalás, szállás, iskoláztatás, nyelvtanulás, adózás.

A kutatói mobilitási központ hálózat szándéka az is, hogy megkönnyítse a külföldön élő magyar kutatók hazatelepülését.