Sikeresen lezárult a II. Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny

forrás Prim Online, 2004. október 4. 14:11
Megkétszereződött az Unoka - Nagyszülő Informatikai Versenyen induló versenyző párosok száma egy év alatt. Ez jól mutatja, hogy a családokban is kezd teret hódítani az informatika, és a legidősebb generációk is sikerrel veszik a technikai akadályokat - jelentette ki dr. Beck György, a versenyt rendező civil szervezet, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) elnöke.
Sikeresen zárult a 2004-10-03-án a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban megrendezett II. Unoka – Nagyszülő Informatikai Verseny! A 125 regisztrált párosból 116 páros indult el a versenyen. Az első helyezett Szakács Péter és Szakács Ábel lett. A legidősebb versenyző a 77 éves Gazder Károly, a legfiatalabb a 4 éves Verók Márk volt. A legtávolabbról érkezett versenyzők Levelekről Borsodi László és Borsodi Máté. A verseny napján Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium minisztere, Halász Judit és a Kaláka együttes, mint a program fővédnökei és a támogatók képviselői is megjelentek.

A II. Unoka - Nagyszülő Informatikai Versenyen 60 feladatot kellett megoldania a 123 regisztrált párosnak. A kérdések jellege hasonló volt a tavalyihoz, ám még intenzívebb internetes keresést és kreativitást követelt meg az indulóktól. Közismereti és kulturális kérdések váltakoztak könnyű informatikai és logikai feladatokkal. A készítők, az Informatika-Számítástechnikai Tanárok Egyesületének tagjai, Dancsó Tünde vezetésével arra törekedtek, hogy a feladatok játékossága inkább szórakozást nyújtson, mintsem izzasztó munkát állítson a versengők elé.

Statisztikai érdekesség, hogy míg a nagyszülők között több a bátor nagymama, a gyerekek között jóval több a kisfiú. A versenyzők kétharmada budapesti, ám Kelet- és Nyugat-Magyarország egyenlő számban képviseltette magát. Az internet használatának elterjedését jelzi, hogy a versenyzők immár egyharmada az interneten találkozott az Inforum felhívásával, őket szorosan követik azok, akik a nyomtatott sajtó közleményei között, illetve a televízióban látták a versenyre buzdító információt. A távolsági versenyben Lenti (246 km) és Levelek (248 km) maga mögé utasította Siklóst (230 km) és Debrecent (226 km). Kiemelkedő, hogy az idősek kedvét e versenytől a nagy távolságok sem vették el. A legifjabb versenyző 4, a legidősebb 79 esztendős.


A verseny nyereményei:

1 díj: Albacomp notebook, Microsoft szoftver

2. díj (2 párosnak!): Albacomp PC, Microsoft szoftver

3. díj (3 párosnak!): Mobiltelefon a Pannon GSM-től, Microsoft szoftver
Különdíj:
A legidősebb és legfiatalabb ajándéka: Hewlett-Packard digitális fényképezőgép.
2Zsiráf Ifjúsági Lap ajándéka.