Mobil SMS keresőszolgáltatás a Google-nál

Milkovits Gábor, 2004. október 10. 18:54
A Google csütörtökön megkezdte SMS-alapú mobiltelefonos keresőszolgáltatásának tesztelését, amelyen keresztül cégekről, különféle helyszínekről, termékekről, illetve lexikonok vagy szótárak szócikkeiből juthatnak információkhoz a felhasználók.
A Google SMS elnevezésű szolgáltatás a cég állítása szerint rövidtávon ingyenes lesz, így igénybevételéhez a felhasználóknak csak a mobilszolgáltatók által kiszabott SMS díjakat kell fizetniük, és eközben nem lesznek kénytelenek reklámokkal sem találkozni. A társaság emellett a cégektől sem kér pénzt azért, hogy bekerülhessenek a keresési adatbázisba. Az SMS-alapú keresőszolgáltatás a nemrég beindított, egyelőre szintén csak tesztváltozatként létező Google Local helyi kereső, illetve a Froogle elnevezésű online áruházon keresztül hajtja végre a keresést. A felhasználónak csupán egy adott helyre, vagy termékre vonatkozó címszót kell elküldenie SMS-ben, a Google pedig válasz SMS formájában továbbítja a találatokat. Mint azt a Google képviselője elmondta, elsődleges céljuk annak felmérése, hogy mennyire bizonyul népszerűnek a szolgáltatás a mobiltelefon-tulajdonosok körében. A Google SMS egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, a Cingular Wireless, a Verizon Wireles és a Sprint társaságok előfizetői számára.

Elemzők szerint a cég rövidtávon mindenképpen jelentős hasznot remélhet abból, hogy keresőszolgáltatását a mobiltelefonokra is kiterjeszti, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az Európában már évek óta elterjedt SMS népszerűsége Amerikában még csak most van igazán felfutóban.