PanTel: Az önkormányzatok lehetőségei a távközlésben

forrás Prim Online, 2004. október 11. 12:34
A PanTel Rt. Távközlési kiadások racionalizálása - költségcsökkentési lehetőségek önkormányzatok és intézményeik részére címmel rendezett konferenciát Budapesten. A rendezvényen mintegy negyven önkormányzat képviseltette magát. A vállalat tájékoztatást nyújtott a megjelent polgármesterek, alpolgármesterek, jegyzők és gazdasági vezetők számára arról, hogy a távközlési törvény kedvező változásai milyen új lehetőségeket teremtettek az intézmények számára.
2004. január 1-jén lépett hatályba az Elektronikus hírközlésről szóló törvény (2003. évi C. tv.), ezáltal lehetővé vált a szabad szolgáltatóválasztás és a telefonszámok hordozhatósága. A távközlési piac felszabadítása és az árak ezzel párhuzamos csökkenése az önkormányzatok számára is kiváló költségmegtakarítási lehetőséget kínál, így ezek a közpénzből működő intézmények is élhetnek a változás előnyeivel és az így felszabadult forrásokat más kiadásokra is fordíthatják.

2004 májusától a Közbeszerzések lebonyolítását szabályozó törvény (29. § (2) d) módosítása is egyszerűbbé teszi az önkormányzatok és intézményeik számára a szolgáltatóváltást, tehát valójában semmi nem akadályozza számukra a költségracionalizálást. A számhordozhatóságnak köszönhetően az előfizetők megtarthatják megszokott számaikat is, így nem várható fennakadás a szolgáltatót váltó polgármesteri hivataloknál és intézményeiknél lebonyolított ügyintézésben sem. (A telefonelőfizetők a PanTelhez hozták át az eddig elhordozott mintegy 37.000 telefonszám túlnyomó részét, közel 26.000 számot.)