Betiltották a globalizáció-ellenes Indymedia hírcsatornát

Kiss Ádám Zoltán, 2004. október 11. 21:21
Az FBI betiltotta a független médiaközpontként számon tartott Indymedia hálózat 20 weboldalát, és a tartalmat szolgáltató cégnek egy amerikai bírósági döntés alapján be kell szolgáltatnia két Nagy-Britanniában működő szerverét.
A globalizáció-ellenes ügyekről és "társadalmi igazságosság" területéről tájékoztató független hírcsatorna megszüntetésének okai nem világosak. Az FBI annyit közölt, hogy az intézkedés hátterében az olasz és svájci hatóságok kérése áll. A hírcsatorna szolgáltatója az amerikai Rackspace vállalat, mely Londonban is fenntart irodát és szervereket. A Rackspace az USA és Nagy-Britannia által is aláírt kölcsönös jogi segítségnyújtási egyezményre hivatkozva (MLAT) kijelentette, hogy vállalatként is jó állampolgárként szeretne viselkedni, így kérdés nélkül együttműködik a hatóságokkal.

A betiltással kapcsolatban az Indymedia közölte, hogy szeptemberben felszólítást kapott az FBI-tól, miszerint törölje a svájci titkosrendőrségről szóló anyagait a Rackspace szervereiről. Az FBI szerint ők csupán végrehajtják az európai hatóságok beadványából született amerikai bírósági döntést. Az elektronikus kommunikáció szólásszabadságáért küzdő közismert Electronic Frontier Foundation (EFF) civilszervezet tárgyal az Indymedia-val a válaszlépésekről, mivel szerintük az amerikai alkotmány nem engedi meg, hogy egy független médiát betiltsanak, különösen tisztázatlan okokból, és a betiltás esetleges megelőzését lehetővé tevő információk nélkül, -írja a BBC.