A telefontarifák és a szélessávú internet díjcsökkenését várja az IHM

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 13. 09:12
Az informatikai és hírközlési miniszter reményei szerint a jövőben a telefontarifák évi szinten 5-10 százalékkal, a szélessávú internet, ezen belül az ADSL díjai pedig 15 százalékkal mérséklődhetnek azonos technológiai színvonal mellett. Kovács Kálmán a Tihanyban tartott Internet Hungary konferencián előadásában kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg mintegy 2,4 millióan férnek hozzá az internethez, ám közülük csak 1,95 millióan használják a világhálót. A miniszter elmondta, hogy a legújabb adatok szerint Magyarországon a háztartások 45 százalékában van személyi számítógép, ám csak 15 százalékuk internetezik. A miniszter kívánatosnak nevezte "az olló zárását".
Szólt arról is, hogy Magyarországon jelenleg négymillió állampolgár lehetősége az internet, mivel a lakosság többsége különböző okok miatt alig jut hozzá. Kovács Kálmán ezzel összefüggésben elmondta, hogy "az információ: hatalom, ha keveseké - hajtóerő, ha sokaké". Aláhúzta: az állam egyik feladta az, hogy korrekt versenyt teremtsen a szabályozáson keresztül, s mindenkinek lehetővé tegye a hozzáférést a korszerű szolgáltatásokhoz, különös tekintettel a hátrányos helyzetű településekre és a fogyatékos emberekre. További állami feladatként Kovács Kálmán a fogyasztóvédelmet, valamint a személyes adatok védelmét jelölte meg. A miniszter szerint az állam dolga az is, hogy megteremtse az informatikai szabadság jogi környezetét, létrehozza az ehhez szükséges infrastruktúrát.

Kovács Kálmán beszélt arról is, hogy hamarosan a parlament elé terjesztik az információs szabadságról szóló törvényt is, amely egyebek mellett szabályozza az adatok nyilvánosságra hozásának kötelezettségét, illetve azt, hogy a különböző adatokhoz az állampolgárok hogyan férhetnek hozzá.

A konferencián Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, hogy az információs társadalom fejlesztésére fordított minden egyes forint három-ötszörösen térül vissza.

A miniszter programja kapcsán kifejtette, hogy három fő feladatra koncentrál: növelni kívánja Magyarország működő tőke vonzó képességét, erősíteni szeretné a vállalkozások piaci pozícióját és arra törekszik, hogy Magyarország minél több európai uniós forrást tudjon felhasználni a jövőben.