Érintésérzékelős, kamerás Olympus hordozható zenelejátszók

Milkovits Gábor, 2004. október 13. 19:50
Az Olympus két új hordozható zenei lejátszót mutatott be, amelyek gombok helyett érintésérzékelős felhasználói felülettel rendelkeznek, egyikük pedig egy 1,2 megapixeles digitális kamerát is tartalmaz.
A kamerás m:robe MR-500i esetében ez a felület maga a készülék 3,7”-es színes VGA LCD kijelzője, ami forradalmi újításnak számít a hasonló eszközök között. Így például a beépített digitális kamerával is úgy készíthetünk felvételeket, hogy a kijelző megfelelő ikonját megérintjük. A kijelzőn egyébként három fő ikon jelenik meg alaphelyzetben - az egyikről a fényképezést, a másikról a lejátszót, a harmadikról pedig a „REMIX” funkciót irányíthatjuk, mely utóbbi segítségével zenei aláfestést keverhetünk a tárolt képsorozatokhoz. A 10,9 x 7,3 x 2,1 cm-es, 200 gramm súlyú készülék 20 GB-os merevlemezes meghajtóján 5 ezer mp3, vagy WMA formátumú zeneszám fér el, akkumulátora pedig egy feltöltéssel 8 órányi folyamatos lejátszást tesz lehetővé. Az MR-500i-re más fényképezőgépekkel készített felvételek is könnyedén rátölthetők, PictBridge alkalmazása révén pedig bármely kompatibilis nyomtatóra közvetlenül, PC nélkül csatlakoztatható, USB 2.0 porton keresztül. A lejátszóhoz külön vezetékes távvezérlő egység is jár, amelynek révén praktikusan használhatjuk anélkül is, hogy elő kellene vennünk táskánkból, vagy a zsebünkből.

A másik új Olympus m:robe mp3 lejátszó a jóval kisebb MR-100-as, amely 5 GB tárhellyel rendelkezik és habár kijelzője nem érintésérzékelős, gombokat ez a modell sem tartalmaz, hanem ehelyett a sík felületén elhelyezett ábrákat megnyomva kezelhetjük. Akkumulátorának egy feltöltésével 12 óra hosszat hallgathatunk zenét. Mindkét lejátszó várhatóan 2005 elején kerül forgalomba.