ITU: a jövő globális szabványainak a szabályozásáról

Kovács Attila, 2004. október 17. 19:01
A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) sajtóirodája arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Florianópolisban október 15-én befejeződött World Telecommunication Standardization Assembly nevű szakértői összejövetelen egyrészt körvonalazták a jövőbeli globális szabványosítás szabályozását, másrészt nyilatkozatot adtak ki az ITU távközlés-szabványosítási szektora (rövidített nevén ITU-T) jövőbeni munkájának az irányairól.
Ezek között kulcsterületet jelentenek az internettel kapcsolatos kérdések és a következő generációs hálózatok. Az eseményen 75 országból 475 delegátus vett részt.

A nyolcnapos találkozó olyan kérdések széles körét fedte le, amelyek hatással lesznek a telekommunikációs ipar jövőjére. Olyan fontos döntéseket hozott, amelyek az információs és kommunikációs technológiák következő generációjának az alapjait fektetik le. A közgyűlés továbbá oly módon korszerűsítette az ITU-T munkaprogramját, hogy az nagyobb hatékonyságot érjen el az ITU szabványok (ITU-T ajánlások) kidolgozásában. A tanulmányi csoportok által lefedendő munkaterületeket konszolidálták, ennek eredményeként a témák számát mintegy 15%-kal fogják csökkenteni, miközben az egyes tanulmányok által felölelt területet kiterjesztik.