Panasonic: új Lumix digitális kamerák és Lumix-díj

Kovács Attila, 2004. október 18. 14:30
A Panasonic mai budapesti sajtótájékoztatóján bemutatta új, 3,1 megapixel tényleges felbontású CCD-vel ellátott Lumix fényképezőgép modelljét, a DMC-FZ3-at, ami MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor) funkcióval, 12-szeres optikai zoommal (ez egyenértékű a 35 mm-es filmet alkalmazó fényképezőgépek 35 mm - 420 mm tartományával) és a teljes zoomtartományban F2,8 fényerővel rendelkezik. A DMC-FZ3 a 2,0 megapixel felbontású DMC-FZ2 utóda, kisebb méretét lekerekített formájának köszönheti. A DMC-FZ3 újszerűsége nem csupán a megnövelt felbontásban, de a képfeldolgozó LSI műszaki fejlesztésében és az O.I.S. pontosságának növekedésében is megmutatkozik.
A legjelentősebb előrelépés a digitális fényképezőgép "agyának", a képfeldolgozó LSI-nek a teljes továbbfejlesztése. A Venus Engine korábbi változataiban a fényerősség jelet az átlós felbontás 50%-kal történő megnövelése érdekében az összes RGB képpontból nyerték. Az újonnan kifejlesztett Venus Engine II új képalkotási eljárást alkalmaz, melynek során a korábbi fényerősség jel a G képpontokból további kiolvasásra kerül. Ez a korábbi Venus Engine teljesítményéhez képest a vízszintes és függőleges felbontás több mint 10%-os javulását eredményezi, miközben megőrzi az átlós felbontás 50%-át. Mindemellett a zajcsökkentés mértéke a képen lévő minden téma fényességi szintjének megfelelően szabályozható, ami akár 1/3-ára csökkenti a sötét területeken észlelhető zajt anélkül, hogy befolyásolná a kép világos területeinek felbontását.

A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,3 másodperces zársebesség intervallum, ami szabadabb és egyben gondtalanabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 4 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott "Végtelen Sorozatfelvétel" (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

Szintén a mai napon mutattak be további új Lumix digitális fényképezőgépeket: a DMC-FX7, DMC-FX2, és DMC-FZ20 modelleket. Az új modellek mindegyike a továbbfejlesztett Venus áramkörös LSI II-vel, a szintén új fejlesztésű MEGA O.I.S. (optikai képstabilizátor), végtelenített sorozatfelvétel funkcióval és Leica DC Vario-Elmarit objektívvel kerülnek forgalomba.

A DMC-FX5 és DMC-FX1 utódaiként megjelenő 5.0-megapixel felbontású DMC-FX7 és a 4.0-megapixeles DMC-FX2 a piac első olyan kompakt modelljei, amelyek MEGA O.I.S. képstabilizátorral, 3x optikai zoommal (ami egy 35 mm-es filmes gépnél megfelel egy 35 mm-105 mm objektívnek) és nagy méretű LCD kijelzővel (2.5" az FX7-hez és 2.0" az FX2-höz) vannak felszerelve. Az LCD kijelző “Power LCD" üzemmódban is üzemeltethető, ami 40%-al megnöveli a panel fényerejét, így erős külső fénynél is jól látható marad. Mindezek a szolgáltatások és technikai fejlesztések elférnek a parányi - 94.1 mm x 50 mm x 24.2 mm - vázban, ami 33%-os méretcsökkenést jelent az előző modellekhez képest.

Az 5 megapixel tényleges felbontású CCD-vel ellátott LUMIX modelljét, a DMC-FZ20-at, mely MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) funkcióval és 12-szeres optikai zoommal (ez egyenértékű a 35 mm-es filmet alkalmazó fényképezőgépek 36 mm - 432 mm tartományával) rendelkezik, a teljes zoom tartományban F2.8 fényerővel. A DMC-FZ20 a hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt sikeres DMC-FZ10 modell utódjaként kerül bevezetésre. A CCD tényleges felbontásának 4-ről 5 Megapixelre történő növelése csak egy azok közül a tényezők közül, melyek az FZ20-at az előd fölé helyezik. A Venus Engine névre keresztelt képfeldolgozó LSI és az O.I.S. is továbbfejlesztésre került, de emellett új, stabil és kényelmesebb fogást biztosító markolatot is kapott a gép. A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,4 másodperces zársebesség intervallum, ami még szabadabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 3 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott "Végtelen Sorozatfelvétel" (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

A sajtótájékoztatón szó volt harmadik alkalommal megrendezett Lumix Digitális Fotópályázatról, melyet most második alkalommal a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága hirdetett meg a Panasonic Magyarország Kft. támogatásával. A pályázat auguszus 2. és október 4. között zajlott. A pályázatok értékeléséről és a díjak odaítéléséről neves fotóművészekből álló zsűri döntött, melynek tagjai: Keleti Éva, Szamódy Zsolt, Pólya Zoltán, Vinnay Péter és Zsigmond Gábor voltak. A tavalyi számot meghaladva több, mint 9 700 pályaműből választotta ki a zsűri a díjnyertes képeket, és azt az 52 képet, melyek kiállításra kerülnek.

A Lumix díjat, az 500 ezer Ft értékű szabadon felhasználható ösztöndíjat Domaniczky Tivadar nyerte "Magasugró" című képével.

Az egyes kategóriák nyertesei:

"Az ember"-- Bakos Veronika Labirintus c. képe
"Természet"-- Daróczi Csaba Verébcsapat c. képe
"Úton"-- Lóránt Attila Zsákosok c képe
"Lendületben" - Kovalovszky Dániel, Kóbor János, Omega turné c. képe.
A kategória-győztesek egy-egy Panasonic Lumix DMC-FZ20 típusú digitális fényképezőgépet kaptak. A díjak átadására október 18-án a Lumix 2004 Digitális Fotókiállítás megnyitó rendezvényén került sor.