Kiírták a montenegrói Telekom privatizációs tenderét

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 19. 08:50
A montenegroi kormány hétfőn kiírta az állami távközlési vállalat, a Montenegro Telekom privatizációs pályázatát. A privatizációs tender hétfőn jelent meg a podgoricai napilapokban.
A montenegrói köztársaság az állami tulajdonban lévő részvények 51,1 százalékát értékesíti. A nyílt pályázaton olyan vállalatok vehetnek részt, amelyeknek több mint hétszázezer fix vagy mobiltelefonos előfizetője van, s éves bevétele meghaladja a százmillió eurót. A montenegrói kormány pénteken döntött arról, hogy az idei év végéig magánkézbe adja a Telekom többségi tulajdonát. A döntést két hétig tartó éles vita előzte meg, amely odáig torkollott, hogy a kisebbik kormánypárt, a Szociáldemokrat Párt visszavonta képviselőit a privatizációs tanácsokból, mert nem értett egyet a vállalat eladásának módjával.

Szakértők 140-160 millió euróra taksálták a vállalat értékét. A kormány nem árulta el, hogy milyen minimális árat fogadna el az 51,1 százalékos többségi tulajdonért. A befolyó összegből a köztársaság északi részén átívelő, Podgoricát Matesevvóval és Kolasinnak összekötő autóutat építik meg.

A távközlési vállalat a legsikeresebb montenegrói cég. Tavaly 18 millió eurós tiszta haszonra tett szert. Monopolhelyzetben van a vonalas szolgáltatásban, de mobilhálózattal is rendelkezik és internet-üzemeltető is egyben. A Monet nevű mobilt-telefon szolgáltatója a montenegrói piaci hatvan százalékát fedi le.

A közel 620 ezres lakosú Adria parti köztársaságban 190 ezer vezetékes telefon-előfizető van, illetve 420 ezren használnak mobiltelefont és 35 ezren internetet. A lakosság lélekszámára vetítve Montenegró az élenjáró a távközlési eszközök használatában a Balkánon. A távvezetékes hálózat teljesen digitalizált, szemben a délszláv unió nagyobbik tagköztársaságával, Szerbia hálózatával, ahol sok helyütt még mindig analóg vonalak vannak.

Zoran Sekulic, a montenegrói távközlési ügynökség igazgatója még júniusban az MTI-nek elmondta, a Matáv komoly érdeklődést mutatott a Telekom Montenegro és leányvállalatai iránt. A Matávon kívül vélhetően még három-négy külföldi cég fog is pályázni a Telekom Montenegróra.