Győr: Vezeték nélkül

forrás Prim Online, 2004. október 19. 12:32
Győr a város vezetésének elképzelése nyomán és az Intel segítségével hamarosan digitális várossá alakul. A vezeték nélküli város kialakítása Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, melyhez hasonló egész Európában is nehezen található.
A város vezetése a vezeték nélküli technológia segítségével forradalmasítja Győr lakosságának életét és munkáját. Az intelligens város elképzelésének megvalósítását Győrben egy éve kezdték el. Egy év alatt 10 ingyenesen hozzáférhető hotspot került kialakításra, s a további hotspotok építése jelenleg is folyamatban van. Cél az, hogy az egész várost lefedő hálózatot építsenek ki. A technológia számos előnnyel szolgál a városnak: segítségével a város forgalmát valós időben lehet kontrollálni és irányítani, a térfigyelő rendszerek segítségével a bűnözés megelőzése és a közterületeket felügyelete és védelme is sokkal hatékonyabbá válik igen alacsony költségen, valamint a városon belül mindenhol, mindenki számára ingyenesen elérhető lesz az Internet. Győrben már a területfigyelő rendszer kiépítése folyik.

Győr városának tervét az Intel Magyarország is támogatja. Jelenleg tárgyalások folynak az érintettek között. A mai napon megrendezésre kerülő Mobilitás 2004 konferencia keretén belül az Intel alelnöke John E. Davies a digitális technológia és alkalmazásának szakértője valamint Győr polgármestere, Balogh József megbeszélést tart a további lépésekről, lehetőségekről. A konferencián mind John E. Davies, mind Balogh József előadást tart a témában.