FCC-bólintás Amerikában a szélessávú villanydrótos hálózatra

Zsadányi Pál, 2004. október 21. 13:18
A Consumer Electronics Association (CEA), amerikai elektronikus fogyasztói egyesülés sajtóbejelentése üdvözli az amerikai frekvenciagazdálkodási felügyelőség, a Federal Communications Commission (FCC) legutóbbi határozatát, ami az energetikai rendszerek vezetékein üzemeltethető szélessávú hálózati szolgáltatások, angolul: access broadband over power line service (Access BPL), működtetési feltételeire tesz javaslatokat.
A sajtóhírt a következő mondattal vezette be a CEA: "A BPL a fogyasztóknak újabb szélessávú szolgáltatás választási lehetőséget ad, és segíthet áthidalni a digitális szakadékot".

A mondat második része, nyilván, azokra a földrajzi zónákra céloz, ahova eddig a normál kommunikációs csatornák, a vonalas és kábel-infrastruktúrák, talán soha nem tudnak elérni, mert gazdaságosan nem létesíthetők. Ugyan a műholdas infrastruktúra bárhova elérhet, de annak árszínvonala is túl magas. Az elektromos hálózatot viszont, a BPL megvalósításához, nem kell telepíteni, hanem csak kiegészíteni.

Gary Shapiro, a CEA elnöke kiemelte, hogy az Access BPL szolgáltatás elfogadottá válásával a széles sávú hálózati szolgáltatás általánosan elterjedhet. Az új szolgáltatás növeli a versenyhelyzetet az utolsó kilométeren nyújtott kommunikációs infrastruktúra megoldások területén, és elér mindenhová, az otthonoktól az iskolákig, könyvtárakig, templomokig, kultúrházakig, netpresszókig stb. Ráadásul, egyszerűen telepíthető.

A cikkíró megjegyzése: Jaj, nektek, mai telekommunikációs mogulok! Mekkora gáncsokkal fogtok próbálkozni? És jaj, nekünk, fogyasztóknak, ha az államok pénzügyminiszterei elkezdenek pénzforrást látni benne! Egyébként minden stimmel.