Megsokszorozta nyereségét, ám így is alulteljesítette a várakozásokat az Amazon

Milkovits Gábor, 2004. október 23. 18:47
Az Amazon internetes áruház idei harmadik negyedévi eredményéről beszámolva közölte, hogy éves szinten több mint megháromszorozta nyereségét, a szakértők azonban ennél is többet jósoltak, így a cég részvényei a hírre estek a tőzsdén.
Az online vállalkozás idén június végétől szeptember végéig 54 millió dollár, azaz részvényenként 13 centes tiszta nyereséget termelt, ami sokszorosan felülmúlja a tavaly ilyenkor elért 16 millió dolláros, egy részvényre lebontva 4 centes profitot. Ugyanakkor a vizsgált időszakban a cég összforgalma világszerte 1,46 milliárd dollárra rúgott, szemben a 2003 harmadik negyedévi 1,13 milliárddal. Ennek alapján az Amazon nettó globális eladásai az árfolyamnyereségből származó bevételeket leszámítva 24%-kal nőttek egy év alatt.

A fenti meggyőző eredmények fényében érdekes lehet, hogy a Thomson First Call piackutató cég által megkérdezett elemzők még ennél is valamivel jobb eredményre, átlag 18 centes részvényenkénti nyereségre számítottak. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az Amazon részvényeinek árfolyama a hírre 8,8 százalékpontot esett a Nasdaq elektronikus tőzsdén.