Befejeződött Cegléd szélessávú távközlő hálózatának kiépítése

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 25. 08:55
A FiberNet Kommunikációs Rt. pénteken befejezte Cegléd szélessávú távközlő hálózatának kiépítését. A közlemény szerint, a 2003. októberében kezdődött, több mint 250 millió forintos beruházás során, a szolgáltató a régi kábeltelevíziós hálózat helyett egy a XXI. század technológiai kihívásainak is megfelelő szélessávú távközlő rendszert épített meg.
A teljes, egységes rendszer magába foglalja a mintegy 20 kilométer hosszú optikai gerincvezetéket, a 200 kilométeres vonalat, és a több mint 1700 kilométeres házhálózati kábelt is, amelyeken keresztül lehetőség lesz a 860 megahertzig terjedő frekvenciatartományban, a kétirányú adatátvitelre. A távközlő hálózaton jelenleg 3 programcsomagba rendezve 49 televízió műsort juttatnak el, a több mint 8 ezer előfizetőhöz.

A most átadott hálózat az alapja a társaság szélessávú, nagysebességű, külön telefondíj nélkül igénybe vehető internetszolgáltatásának is. Az új hálózat átalakítás nélkül alkalmas a társaság által, a közeljövőben bevezetni tervezett internet alapú hangátviteli technológia (VoIP) szolgáltatására is.