A Sony piacra dobta mp3-kompatibilis Walkman zenelejátszóit

Milkovits Gábor, 2004. október 25. 19:05
A Sony hétfőn megkezdte első olyan hordozható digitális zenelejátszóinak európai forgalmazását, amelyek támogatják a széles körben elterjedt mp3 formátumot is.
A Walkman márkanéven futó NW-E95-ös és NW-E99-es az első olyan Sony lejátszók, amelyek a cég saját ATRAC formátuma mellett a jelenleg leginkább elterjedt digitális zenei formátumot, az mp3-at is támogatják. A Sony szeptemberben tett komoly stratégiai váltást jelentő kijelentését az ilyen készülékek forgalmazásáról általános tetszés fogadta a felhasználók körében.

Az új készülékek közül az NW-E95-ös 512 MB, az NW-E99-es pedig 1 GB flashmemóriával rendelkezik, ami 23, illetve 46 CD-nyi zenének felel meg. Ez ugyan kevesebb a fő konkurens 4 GB-os iPod Mini-hez képest, cserében viszont, mivel az új Sony Walkman lejátszók nem merevlemezes meghajtóval, hanem kizárólag flashmemórival rendelkeznek, 70 órányi folyamatos zenehallgatást tesznek lehetővé akkumulátoruk egyetlen feltöltésével. Ugyanezen okból kifolyólag a készülékek csupán 40 grammot nyomnak, méretük pedig kevesebb, mint 1 cm-es vastagság mellett hitelkártyánál is kisebb.

Hátrányt jelenthet ugyanakkor viszonylag magas áruk - az NW-E95-ös 200, az NW-E99-es pedig 240 euróba kerül. A Sony elsőként Európában forgalmazza az új lejátszókat, egy olyan piacon, ahol az utóbbi időben igencsak felélénkült a verseny a hordozható digitális zenelejátszók területén.