Az LCD monitorok pixelhiba-politikája

Kiss Ádám Zoltán, 2004. október 26. 09:45
A modern, szemkímélő LCD monitorok vásárlói százezres összegek kifizetése után sem mindig maradéktalanul elégedettek a termékekkel, és ennek oka általában a pixelhiba. A tapasztalatlanabb felhasználó úgy gondolja, hogy ilyen árak mellett tökéletes terméket kap, a gyártó is ezt gondolja, különbség mindössze a "tökéletes" fogalmában van.
Vásárláskor mindenképpen érdemes ellenőrizni a lehetséges pixelhibákat, igen ám, de ez minta utáni értékesítés esetén nem lehetséges. Az alábbiakban példaképpen kiderül, hogy pontosan mennyi pixelhiba szükséges az egyik jelentős piaci szereplő termékeinek esetében, az LG márkanevet viselő LCD monitorokon, a kijelző panel cseréjéhez. Jó jel, hogy az LG információ szerint eleve nagyon kevés a pixelhibával visszáruzott monitor - így az ez évben mindösszesen eladott 27,993 LCD-k kb. 0,3%-a érkezett vissza pixelhiba miatt az LG Electronics Magyar Kft.-hez 2004-ben. A leggyakoribb hiba, amivel találkozhatunk, ha egy teljesen világító, vagy teljesen sötét pont éktelenkedik az LCD képernyőjén. Ez valószínűleg egy teljes pixel hibája (ami 3 alpixel együttes hibáját jelenti). Az ilyen hibát az LG azonnal cseréli. Az egyes alpixelek hibáinál már árnyaltabb a helyzet, mivel ekkor a hiba maga nagyon pici, és valamilyen színnel világít.

15" LCD: 2 világító alpixelhiba és 4 sötét alpixelhiba, tehát összesen 6 pixelhiba esetén cserélnek - persze ha ezen hibák 2 cm-en belül jelentkeznek, cserélik az LCD-t.

17" LCD: 2 világító alpixelhiba és 3 sötét alpixelhiba, tehát 5 pixelhiba esetén cserélnek. A 17" LCD-inknél is igaz, amit a 15"eseknél említettünk - ha 2 cm-en belül jelentkeznek a hibák, azonnal cserélnek. Ez a 17" kategóriánál akkor is érvényes, ha egyetlen zöld alpixel a hibás - ezt a hibát azonnali csere követi.

19" LCD: 2 világító és 4 sötét alpixelhiba, tehát összesen 6 pixelhiba esetén cserél az LG, és ha ezen hibák 3cm-en belül jelentkeznek, azonnali cserére adnak okot. Ugyanez a helyzet egyetlen zöld alpixel hibával is - azonnali csere követi.

30" LCD: 6 világító és 8 sötét alpixelhiba a tűréshatár, amik nem jelentkezhetnek 2cm-en belül - ha 2 cm-en belül jelentkeznek, azonnal cserélik az LCD-t.