Gartner ITexpo' 2004: a mai informatika sikerének záloga a gyorsaság

Zsadányi Pál, 2004. október 26. 10:30
Itt az őszi “jövőkép-szezon". Október 18-án kezdődött az idei Gartner Symposium és ITexpo a floridai Orlandoban. Jellemző, hogy a legjobb információkat a SearchCIO.com hírlevél hozta róla, ami érthető is, mivel a Gartner elemzésekre leginkább az informatikai menedzsereknek van szüksége. A szimpóziumon a gyors reakcióidőt a mai informatika kulcsparaméterének nevezték meg. Ugyancsak fontos tendencia az alkalmazások konvergenciája, ami elől - a Gartner-szakértők szerint - az informatikai menedzserek már ma sem térhetnek ki, különben lemaradnak.
Tördelés webszolgáltatásokra

A gyors reakcióidő elérésének az egyik legjobb módja, ha a munkafolyamot olyan kisebb egységekre bontjuk, amelyekből gyorsan végrehajtható szolgáltató rutinokat készíthetünk. A sebesség kulcsa ezután a megfelelő algoritmus és adatkészlet gyors kikeresése, megtalálása.

Mint Mark Brunelli tudósításából olvasható, a Gartner szakértői szerint az informatikusoknak teljesen át kell alakítaniuk az alkalmazási szoftver bázisukat, ha a mai kor kihívásainak megfelelő sebességű, és a folyton változó igényekhez gyorsan alkalmazkodni tudó informatikai háttér infrastruktúrát akarnak tudni a tarsolyukban. A Gartner-szakértők szerint ugyanis a mai szoftverek túl rugalmatlanok, és nemhogy segítenék, hanem gátolják a vállalkozások növekedési törekvéseit. A mai igényekhez igazodó szoftvernek jóval rugalmasabbnak kell lennie, hogy komolyabb újratervezés nélkül elviselje az üzemeltetési körülményekben beálló változtatási igényeket.

A rugalmasabb reagálást igénylő faktorok a következők: * a hektikusan váltakozó olajárak, * a világon általánosan észlelhető bizonytalanságok, * a fejlődő országokból a neten át felbukkanó éles konkurencia stb.

A kulcsszavak: SOA és WS-I

A hatékony megoldást a Gartner-szakértők a Web Services Interface (WS-I) webszolgáltatási, valamint a csatlakozó Service Oriented Architecture (SOA) szabványon alapuló alkalmazási rendszerek kifejlesztése hozhatja meg. Ez megfelel a bevezetőben már emlegetett webszolgáltatásokra tördelésnek.

Alkalmazás-konvergencia trend


Kathie Hackler, a Gartner kutatási alelnöke szerint, a hálózati rendszerek átalakulását öt új fejlődési trend befolyásolja, és aki nem akar lemaradni, az haladéktalanul csatlakozik hozzájuk. A fő mozzanat, hogy a hálózati technológiák elkezdtek integrálódni az alkalmazási rendszerekkel. Nézzük az öt trendet!

1. IP - mindenhol, MPLS


A hangátvitel integrációja a VoIP protokoll szélsebes terjedésével mutatja a tendenciát: az IP protokoll szállít mindent, a végpontoktól a végpontokig. És közben is, mindenhol. A közbenső protokollváltások csak a hatékonyságot rontanák. Az alkalmazások IP-protokollos integrációját külön segítő általános protokoll is a finiséhez érkezett: ez a Multiprotocol Label Switching (MPLS) technológia, amely gyorsabb és hatékonyabb szállítást biztosít az IP hálózatokon át, mint a korábbi protokollok.

2. Ethernet - mindenhol

Az eredetileg LAN-ok kapcsán kifejlesztett Ethernet technológia ma már nagyvállalati, vagy világméretű megoldások kiszolgálására is vállalkozhat a legújabb technológiai eszközökkel. Ezzel nem kell többféle hálózati eszközzel bajlódniuk a rendszerépítőknek.

3. A hálózatok és alkalmazások hatásfoka


Fontos odafigyelnie az informatikai igazgatóknak a webszolgáltatásokra és a szolgáltatásközpontú architektúrákra (l. a fentebb mondottakat!),és elrugaszkodni a kliens/szerver koncepciójú rendszerektől. Ez gyökeresen javíthatja a hálózati megoldásaik hatékonyságát. Ahogy hajdan a nagy cégeket (AT&T, MCI stb.) is szét kellett vagdalni a hatékonyabb működéshez, úgy most az alkalmazások körében is hasonló feladatok mutatkoznak. [Nesze nektek Office System, vagy integrált vállalati rendszer típusú, szétrobbanthatatlan betonbunker őskövületek! - a szerző megjegyzése.]

4. Iparági konszolidáció

A hálózati iparban további osztódásra számít a Gartner. A nagy mogulokból kiválhatnak karcsúbb, rugalmasabban alkalmazkodó szolgáltató filiálék, hogy versenyre kelhessenek a piacon lévő hasonlóan kisebb méretű, és az új hálózati szolgáltatások talaján sikeres vállalkozásokkal.

5. Műszaki konvergencia és migráció


A műszaki megoldások konvergenciája főként az integrált hang és adatátvitel területén látványos. Ugyanakkor rohamosan terjednek és színesednek a szélessávú technológiák, amelyek közt a rádió-LAN/WAN technológiák törnek talán a legagresszívebben előre, a rájuk építhető új alkalmazási rendszerekkel (MP3 kicserélők stb.).

Részletesebben az olvasó forduljon az eredeti tudósításokhoz és a Gartner információihoz!