Magyarországon is elérhető a Token alapú azonosítási technológia

forrás Prim Online, 2004. november 3. 10:02
A Microsoft Magyarország és az RSA Security bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé vált az RSA SecurID token alapú azonosítási technológia, amely még nagyobb biztonságot nyújt a Windows operációs rendszerrel dolgozó vállalatok számára.
A Microsoft és az RSA Security 2004 februárjában a San Francisco-i RSA biztonsági konferencián jelentette be, hogy együttműködésre lépnek egymással, melynek keretében a Microsoft két faktoros azonosítási technológiával vértezi fel Windows rendszereit. A token alapú felhasználó-azonosításra a Microsoft Windows-ba épített támogatás áll majd rendelkezésre, mely a felhasználói név és jelszó mellett lehetővé teszi az RSA SecurID megoldása által biztosított, egyszer használatos azonosítóval történő hozzáférést a hálózati és lokális erőforrásokhoz, úgy online mint offline üzemmód esetén.

A két vállalat, hazai partnertalálkozóján közzétette, hogy októbertől Magyarországon is kapható a Microsoft által támogatott és javasolt biztonsági megoldás. A találkozón, melyen a Microsoft Magyarország kiemelt partnerei és rendszerintegrátorai illetve az RSA hazai disztribútora és forgalmazói vettek részt, bemutatásra került az RSA SecurID for Microsoft Windows token alapú azonosítási technológia, amely megoldással a felhasználói azonosítás és hozzáférés engedélyezés immár a legmagasabb biztonsági elvárásoknak is eleget tesz. A megújult technológia fontos előnye, hogy az most már a Windows 2003 szervertermékek által is támogatottá és kompatibilissé vált.

Az RSA és a Microsoft közös fejlesztésének lényege, hogy az RSA által fejlesztett SecurID token megoldás segítségével a felhasználó adott időintervallumonként - alapból 60 másodpercenként - egyedi, változó kód birtokába jut. Összeállítva a felhasználó által ismert, a tokenhez tartozó PIN kódot és az előbbi ugrókódot, előáll az úgynevezett „passcode”, amelyet jelszó helyett a megszokott Windows bejelentkező képernyőn adhatunk meg. Ezzel a címtárszolgáltatással szinkronizált módon folyamatosan változó jelszóval az értékes vállalati információk hatékonyabb védelmére nyílik lehetőség, hiszen a felhasználó mindössze saját PIN kódját kell hogy megjegyezze, mégis folyamatosan a vállalat által előírt hosszúságú és mégis változó kóddal azonosíthatja magát. A felhasználók kényelmét szolgálandó a tokenek többféle formátumban kerülnek forgalomba, úgy mint USB kulcs, smart card, számológép vagy kulcstartó de létezik szoftveres változat is.

A Microsoft Megbízható Számítástechnika (Trustworthy Computing) nevű kezdeményezésének égisze alatt létrejövő együttműködés nagy előrelépést jelent a vállalat biztonsági erőfeszítései terén. Az új azonosítás-technológia által ugyanis megnő a biztonság az online személyazonosság igazolása révén, így növelhető a vállalati rendszer hatékonysága és ellenőrizhetősége.