Magellan: Microsoft üzleti szoftver kisvállalkozásoknak

Milkovits Gábor, 2004. november 8. 07:48
A Microsoft bejelentette, hogy jövőre piacra dobja Office programcsomagjának számviteli és ügyfélkapcsolati alkalmazásokkal bővített, kisvállalkozásoknak szánt Magellan kódnevű verzióját.
A Magellan szoftver egyértelműen az Intuit Quickbooks és más hasonló, kisebb cégek számára kifejlesztett pénzügyi és számviteli programok által uralt piacot veszi célba. A Microsoft az utóbbi három év folyamán egy teljesen új részleget épített ki a kimondottan a kisvállalkozásokra szabott szoftverek kifejlesztésére, amelyek révén a cég az évtized végéig mintegy 10 millió dolláros bevételnövekedésre számít a területen. A szoftveróriás már forgalmaz egy hasonló, a szokásos Word, Excel és PowerPoint programok mellett speciális üzleti célú elemeket is tartalmazó programcsomagot 450 dollárért, Office Small Business Edition 2003 néven, ám elmondásuk szerint a Magellan elődjénél jóval kifinomultabb könyvelési és ügyfélkapcsolati megoldásokkal rendelkezik. Előbbi a Microsoft Business Solutions által kifejlesztett könyvviteli programcsomag, míg az utóbbi alkalmazás az Outlook e-mail program részeként részletes ügyfélnyilvántartást, számlakezelést, illetve kényelmes közvetlen kapcsolattartást tesz lehetővé.

A Magellan béta, vagyis tesztváltozata már hétfőn megjelenik, míg a végleges verzió a Microsoft tervei szerint körülbelül egy év múlva kerül majd forgalomba. A termék áráról a cég egyelőre nem nyilatkozott. Az új üzleti szoftvernek mindenesetre nemcsak a fent említett hasonló programokkal, hanem számos online üzleti és céges ügyviteli szolgáltatással is meg kell majd küzdenie a kisvállalkozók kegyeiért.