E-Magyarország konferencia Siófokon

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 12. 10:40
A kormányprogramban kiemelt szerepet kap a korszerű infrastruktúrára épülő szolgáltató állam kialakítása - hangsúlyozta Baja Ferenc a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára csütörtökön Siófokon egy szakmai konferencián.
"Továbbra is elsődleges cél az infrastruktúra bővítése" - hangsúlyozta az államtitkár az E-Magyarország, e-kormányzat 2004 konferencián tartott nyitóelőadásában, mintegy félezer résztvevő előtt.

Fontos továbbá a tudásalapú társadalom, az innováció erősítése, az "állampolgárbarát" igazgatási szolgáltatások létrehozása - fűzte hozzá Baja Ferenc.

Közölte: a kormányzati váltás következtében a ciklus félidejében is számba kellett venni az elért eredményeket és kitűzött célokat, s ez arra is alkalmat adott, hogy meglévő prioritásokat újakkal egészítsék ki.

Ez utóbbira említette példaként, hogy a Gyurcsány-kormány Lendületben az ország című programjában erőteljesebben szerepel a szolgáltató állam, a 21. század infrastruktúrájára építő modern állam kialakítása.

Baja Ferenc ezzel kapcsolatosan megjegyezte: 2-3 éven belül kiépítik annak a 20 szolgáltatásnak - ebből 12 a magánszemélyeket, 8 a vállalati szférát érinti - az elektronikus hátterét, amelyeket az EU előírt a tagországok számára. E szolgáltatások körébe tartoznak egyebek mellett a különböző személyes okmányok, a gépjárművek nyilvántartása, a személyi jövedelemadó, illetve a társasági adó, a társaságok bejegyezése, a vámügyek.

A Piac és Profit Vállalkozói EU-információs Alapítvány által szervezett kétnapos konferencia résztvevői a plenárisülést követően szekcióüléseken a többi között azt vitatják meg, hogy milyen változások várhatók a tudásalapú társadalom és információs gazdaság kiépítésében. A tanácskozás idején kiállítás egészíti ki a programokat.