Oracle: első hely és világrekord az egy, három és tíz terabájtos mérettartományban

forrás Prim Online, 2004. november 14. 10:19
Az Oracle a TPC-H benchmarkjaiban elnyerte az első helyet az egy, három és tíz terabájtos mérettartományban. Ezzel az Oracle egyszerre tartja a világcsúcsot a TPC-H három legnagyobb mérettartományában.
A legnagyobb globális nagyvállalatok hatalmas mennyiségű információt halmoznak fel, és sokan közülük funkcionalitása és sebessége miatt az Oracle Database 10g adatbázis-kezelőt választják azokhoz az adatvizsgálatokhoz és összetett lekérdezésekhez, amelyek a döntéshozók számára oly fontos "üzleti intelligenciát" biztosítják. Az Oracle Database 10g a vezető adatbázis-kezelő az üzemi célú adattárházak terén; központi, integrált adatbázismotorja jól méretezhető, és kiváló teljesítményű adattárházas rendszerek működtetését teszi lehetővé. Az összes fontosabb hardveren és operációs rendszeren elérhető Oracle Database 10g rugalmas környezetet biztosít a vállalatok adattárházas megoldásaihoz.

A 2004 februárjától kapható adatbázis-kezelő már komoly eredményeket tudhat maga mögött, és több világrekordot állított fel adattárházas teljesítményével, méretezhetőségével és ár-teljesítmény arányával, rendszeresen lekörözve az IBM DB2 és a Microsoft SQL Server adatbázis-kezelőket.

Az Oracle Database 10g számítóhálós adatbáziskezelő minden környezetben rendkívül hatékonyan működik, a kis blade szerverektől a legnagyobb SMP-kiszolgálókig és a legkülönbözőbb méretű fürtözött rendszerekig. Automatikus felügyeleti funkciói megkönnyítik és gazdaságossá teszik üzemeltetését. Különleges képessége, hogy mindenfajta adatformátumot kezel a hagyományos üzleti adatoktól az XML-dokumentumokig és a térinformatikai adatokig. Ezáltal ideális eszköz az online tranzakciófeldolgozási, döntéstámogató és tartalomkezelő alkalmazások hátterének kialakításához.

A TPC-H a döntéstámogatási rendszerek sebességpróbája, és egy sor eseti üzleti lekérdezésből, illetve kötegelt adataktualizáló feldolgozásból áll. Az alkalmazott mérőszám elnevezése "TPC-H Composite Query-per-Hour Performance Metric" (QphH@Size), amely az egy óra alatt adott méretű adathalmazon lefuttatott összetett lekérdezések számát adja meg, és a rendszer lekérdezésfeldolgozási képességeinek különböző vetületeit tükrözi. Részletesebb tájékoztatás a http://www.tpc.org weboldalon olvasható.