Kóka: Lemaradtunk a technológiai és innovációs versenyben

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 15. 09:30
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium feladata a tudásalapú gazdaság megteremtése, erre kell szövetkeznünk - javasolta a gazdasági és közlekedési miniszter az üzletembereknek, állam- és közigazgatási szakembereknek tartott E-Magyarország konferencián pénteken Siófokon. Kóka János Magyarország jelenlegi helyzetéről megjegyezte: az elmúlt négy évben versenyképessége romlott és "lemaradtunk a globális és a regionális technológiai és innovációs versenyben is".
A miniszter hozzátette: nem elég a történelmi hagyományokra utalni, inkább aktuális teljesítményt kell felmutatnia az országnak. A teljesítés mikéntjéről kifejtette: minél több olyan befektetést kell Magyarországra vonzani, amelyek magyar munkaerőt foglalkoztatnak. A versenyképesség növekedésének üteméről a gazdasági miniszter megjegyezte: Európa hátránya tovább nőtt az Egyesült Államokkal szemben, ezt figyelembe véve "a szociális kohézió, a demokrácia intézményei és a versenyképesség elemei közül kevesebb dologra, de jobban kell koncentrálni". Véleménye szerint Magyarországnak is nagyon fókuszáltan kell kiválasztani az ágazatot és az eszközrendszert is ahhoz, hogy a versenyképesség növekedjen.

Kóka János az ország esélyeiről hangsúlyozta, hihetetlen felelősséget jelent az elkövetkezendő hét évre megtervezni annak a tízezermilliárd forintnak a felhasználását, amely az EU-ból folyik majd be a gazdaságba. Úgy látja, hogy sem az államigazgatás, sem az egyes szektorok nem készültek fel még az új költségvetési modell fogadására. Hangsúlyozta: a következő két évben a magyar költségvetési tervezés "hagyományos szimbólumrendszerétől" el kell szakadni, ellenkező esetben elmegyünk egy olyan esély mellett, ami Magyarországnak több mint 100 éve nem adatott meg.

Kóka János bejelentette: a kormány várhatóan a jövő héten fogadja el azt a gazdaságfejlesztési csomagot, amely a határon túli magyar települések fejlesztésére irányul.