A KPN használni szeretné a UPC kábelhálózatát

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 15. 10:07
A KPN holland telekommunikációs csoport felkérte az illetékes holland felügyeletet: utasítsa a UPC kábeltelevíziós társaságot arra, hogy hozzáférését biztosítson kábelhálózatához, hogy azon keresztül a KPN saját video- és audioszolgáltatását kínálhassa.
A KPN közleményben jelentette be: a nyár eleje óta próbál tárgyalásokat kezdeményezni a UPC-vel, ám eddig a kábelszolgáltató elutasította a tárgyalásokat, és azt is, hogy ajánlatot tegyen. A KPN júniusban kérte fel a vezető kábeltársaságokat arra, hogy adjanak árbecslést hálózataik bérbeadásának díjára; ettől azt remélték, hogy február 1-jén megkezdhetik a szolgáltatást ügyfeleik számára.

A UnitedGlobalCom tulajdonában lévő UPC Hollandia legnagyobb kábelszolgáltatója; szóvivője azt közölte, hogy cége kapott ugyan egy felkérést a KPN-től, és szeptemberben felkérte a céget a nyújtani kívánt szolgáltatások specifikálására. - Azóta néma csend...azt gondoljuk, csak akkor lehet tárgyalni, ha a partner tudja mit akar - fogalmazott.

A KPN most arra kérte a holland hírközlési felügyeletet, az OPTA-t, hogy szólítsa fel a UPC-t: tegye lehetővé hálózatának elérését és határozza meg ennek árát. A Digitenne földi digitális műsorszóró társaságban már részesedéssel bíró KPN előfizetőinek a szolgáltatások teljes skáláját nyújtani kívánja, telefon-, internet- és médiaajánlatot egyaránt biztosítani akar.

Sok más telekommunikációs vállalathoz hasonlatosan a KPN-nek is szembe kell néznie a hagyományos vonalas telefonálás csökkenő hozamával; a társaság azt reméli, hogy a mobil- és szélessávú internetszolgáltatások mellett a digitális műsorszórás is az egyik új növekedési pálya lehet. A holland háztartások mintegy 90 százalékában van kábelcsatlakozás.

A KPN részvénye a pénteki kereskedésben 0,31 százalékkal 6,56 euróra drágult az amszterdami tőzsdén, amelynek irányadó indexe 0,36 százalékkal jutott magasabbra.