Egyben adnák el a Cesky Telecom 51 százalékát

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 16. 08:25
A cseh pénzügyminisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy a Cesky Telecom 51 százalékos, 2,2 milliárd dollárra becsült részét egy részletben értékesítse. Korábban a hányad tőzsdei kibocsátásáról érkeztek hírek. A cseh kormány kedden dönt a kérdésben.
Bár más minisztériumok meglepően erősen támogatják, hogy a részesedést a tőzsdén, kisbefektetőknek adják el, a pénzügyminisztérium inkább egy lépésben, egy stratégiai befektetőnek szeretné azt eladni. A Credit Suisse First Boston és a Ceská Sporitelna, amelyek az eladásnál a kormány tanácsadói, a kétlépcsős eladást javasolták, hogy elkerüljék a részvényárra kialakuló erős nyomást, ha a kormány a tőzsdei kibocsátás mellett dönt.

A pénzügyminisztériumi dokumentum ugyanakkor nem említ külön időzítést az eladásra, csupán annyit mond: ezt gyorsan kell lebonyolítani és egy lépésben, mert az elemzői becslések szerint igen jó áron lehetséges az egyben történő értékesítés. A pénzügyminisztériumban úgy vélik, hogy a reménybeli vásárlónak nem is kell a távközlési ágazat befektetőjének lennie. A Cesky Telecom eladása lesz a legnagyobb távközlési ügylet Kelet-Európában azóta, hogy a France Télécom 2000-ben 4,3 milliárd dollárért megvette a lengyel TPSA távközlési céget.

A Cesky Telecom első kilenc havi adózott eredménye 22 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 4,5 milliárd koronára az egy évvel korábbi 3,7 milliárdhoz képest. Az árbevétel 24 százalékkal 46,5 milliárd koronára emelkedett 37,5 milliárdról.