Microsoft: szellemi tulajdonjogi kártérítési garancia a végfelhasználókra is

forrás Prim Online, 2004. november 16. 09:30
A Microsoft bejelentette, hogy széles körben kiterjeszti szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos garanciaprogramját. A program ezentúl a Microsoft szoftverek - Windows Server System (Microsoft SQL Server, Exchange Server), Microsoft Office System és Windows operációs rendszerek - jelenlegi és korábbi verzióinak felhasználóira vonatkozik. Mostani bejelentésével a Microsoft több millió végfelhasználóra is kiterjeszti, az eddig csupán a mennyiségi licencek felhasználóinak nyújtott kötelezettségvállalását, ezáltal azonos szintű védelmet biztosítva ügyfelei számára.
A Microsoft által nyújtott szellemi tulajdonjogi kártérítési garancia megvédi a végfelhasználókat a szabadalmakkal vagy más szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos jogvitákból eredő jogi költségektől és kártérítési igényektől. A kártérítési garancia szoftverekhez kapcsolódó szellemi tulajdonjogi jogviták négy típusára vonatkozik: a szabadalmakra, a szerzői jogokra, az üzleti titkokra és a védjegyekre.

A Microsoft fokozatosan építette ki és bővíti a szellemi tulajdonnal kapcsolatos védelmet, hogy ügyfelei nyugodt lélekkel választhassák a Microsoft szoftvereit. 2003-ban a Microsoft a mennyiségi licenctulajdonosok esetében megszüntette a kártérítés felső határát. A vállalat mostantól a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos védelmet a mennyiségi licenctulajdonosok biztosított kártérítési igényeiről kiterjeszti a cég szoftvereinek összes végfelhasználójára.

A szellemi tulajdonjogok kezelésének fontosságára nagyszabású esetek hívták fel az iparág figyelmét. A Kodak és a Sun, illetve az Intertrust és a Microsoft közötti eljárások precedens értékű szabadalmi követelésekre hoztak példát, ahol nagy összegű kártérítések vagy megállapodások születettek. A Microsoft együttműködési készsége a Dell és a Gateway védelmének kapcsán - amikor a Lucent Technologies szabadalmi kártérítési igényt nyújtott be velük szemben a Microsoft érintőképernyős technológiájának használata miatt - szintén azt szemlélteti, milyen összetett és valós problémákat vetnek fel ma az iparágban a szellemi tulajdonjogi kérdések. A felhasználók olyan szállítókat keresnek, akik hajlandók termékeik mögé állni, és megvédeni őket az ilyen kockázatoktól.