OPEX: Számítógépes oktató és vizsgáztató rendszer

forrás Prim Online, 2004. november 16. 17:43
Az OPEX programcsomag egy negyedik generációs, grafikus felületen üzemelő (un. Windows-os), könnyen kezelhető, esztétikus megjelenésű rendszer, futtatása nem igényli további adatbáziskezelő licencek vásárlását.
Az OPEX rendszer az eLearning talán legfontosabb szeletét fedi le teljes körűen:

- pillanatnyi tudásszint felmérést készít
- begyakoroltatja a felhasználóval a tudásanyagot egyéni (otthon CD-ről vagy neten keresztül), vagy csoportos (telepített IT labor) üzemmódban
- minősíti a válaszokat, szöveges magyarázatot ad a kérdésekhez és feleletekhez, továbbá ha kell megadja a jogszabályi hivatkozásokat is
- levizsgáztatja a felhasználót (és a vizsga "filmfelvételét" archiválja a későbbi viták elkerülése érdekében). Az értékelés azonnal megtekinthető. Technikai balesetek esetén - ha nem akarjuk a vizsgát elhalasztani - tesztlapot nyomtat.

A rendszert lehet lokális (egy-két oktatóhely) és országos lefedettséget biztosító üzemmódban használni. Ezen utóbbi esetben biztosítja az országosan egységes tan- és vizsgaanyagot.

A rendszer a kérdések összeállításánál a ma ismert valamennyi "kérdezéstípust" (igen-nem, feleletválasztásos, objektumsorolásos, mozgókép megállításos kérdéstípusok) és az összes ismert médiafájlt kezeli (csak szöveg, hanganyag, állókép, mozgókép, stb.).

A felhasználás célterületei:

- az alapfokú képzésben
- a középfokú képzésben (erre már 3 kidolgozott, több évfolyamot érintő tanagyag is rendelkezésre áll)
- a felsőfokú képzésben
- a felnőtt továbbképzésben
- a szakmunkás alap- és továbbképzésben
- országosan kötelező érvényű rendeletekkel szabályozott témákban
- speciális témákra a vállalati oktatásban.

Mivel a rendszer magját képező központi adatbáziskezelő alrendszer igen rugalmas az "alapanyag" átvételében, azokon a területeken - melyek köre folyamatosan bővül -, ahol már kész tudásbázis található, igen gyorsan lehet összeállítani a teszt- és vizsgaanyagot. A rendszer üzemeltetéséhez, felhasználásához nem szükséges semmilyen további szoftverlicenc, azaz nem keletkezik többletköltség. Természetesen van a rendszernek olyan verziója is, amikor a központi, az oktató- és vizsgahelyi adatbázis költségesebb (pl. ORACLE) adatbáziskezelővel oldja meg a feladatát.

A rendszer vizsgáztató alrendszere gyakorlatilag kizárja a vizsgán a csalás lehetőségét. A gyakorló és vizsgáztató alrendszer a billentyűzettől az érintő képernyőig bárhonnan elfogadja a válaszokat. A rendszer statisztikai célra félreteszi az egyes kérdésekre adott feleleteket és így ezek elemzésével lehetőség van a központi adatbázis finomítására.