Tudósok a közcélokat szolgáló technológiák társadalmi hasznosulásáért

forrás Prim Online, 2004. november 17. 14:37
Egy 500 tudósból és akadémikusból álló csoport arra szólította föl a WIPO-t, ne engedje, hogy a szellemi tulajdonjog nemzetközi védelme gátat szabjon az olyan, közcélokat szolgáló technológiák társadalmi hasznosulásának, mint az internet, a World Wide Web, a Wikipedia, a Creative Commons, a GNU Linux és más nyílt forráskódú szoftver projektek, valamint a távoktatás és az orvostudományi kutatások eszközei.
A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) októberi közgyűlésén Genfben elfogadott egy Brazília és Argentína által benyújtott javaslatot, mely a szervezetet a mostaninál hangsúlyosabb társadalmi politika kidolgozására ösztönzi. A lépést jelentős eredménynek tartják a közelmúltban hasonló indítvánnyal fellépő civil szervezetek és a tudományos világ is. A várakozások szerint a WIPO működésében a fejlett gazdasági hatalmak és a nagyvállalatok mostanáig dominánsan érvényesülő érdekeivel szemben ezután a fogyasztói csoportok és a harmadik világ is nagyobb figyelmet kapnak - adta hírül az InfoPark Rt. innovációs hírlevele.

"A WIPO generációk óta elsősorban a nagy kiadók, gyógyszergyártók, növénytermesztők és más kereskedelmi érdekcsoportok érvényesülését segíti" - hangoztatta egy 500 tudósból és akadémikusból álló csoport a szeptember végén kiadott, “Genfi Deklaráció a Szellemi Tulajdon Világszervezete Jövőjéről" című kiáltványában. A dokumentum szerzői arra szólították föl a WIPO-t, hogy a szervezet ne engedje, hogy a szellemi tulajdonjog nemzetközi védelme gátat szabjon az olyan, közcélokat szolgáló technológiák társadalmi hasznosulásának, mint az internet, a World Wide Web, a Wikipedia, a Creative Commons, a GNU Linux és más nyílt forráskódú szoftver projektek, valamint a távoktatás és az orvostudományi kutatások eszközei. A fejlődő társadalmakat alárendelt helyzetbe kényszeríti, hogy a nemzetközi szellemi tulajdonjogok nagy része a fejlett országok nagyvállalatai kezében összpontosul - jelentette ki a csoport, mely a tulajdonjogi rendszer további erősítése helyett bizonyos környezetekben az alternatív kompenzálási módszerek ösztönzését javasolta.

A WIPO októberi közgyűlésén Brazília és Argentína tizenegy további fejlődő gazdaság támogatásával egy hasonló javaslatot nyújtott be a szövetségnek, politikájának átgondolására szólítva fel azt. A dokumentum egy olyan "fejlesztési tervezet" kidolgozását ajánlotta a WIPO-nak, amely hangsúlyt helyez az ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekre és az emberi géntérképhez hasonló információs közvagyonokra, valamint támogatja a gyógyszerszabadalmak feloldását és a versenyellenes tevékenységek szabályozását. A felszólalás nem a szellemi tulajdonjog nemzetközi védelmének eltörlését szorgalmazta, hanem annak országonként eltérő, az egyes államok fejlettségi szintjéhez igazodó alkalmazását.

Miután a WIPO kevés módosítással elfogadta a javaslatot, munkacsoportot állított fel az új működési alapelvek kidolgozására. A csoport munkájába, melynek eredményei a 2005 szeptemberében esedékes következő közgyűlésen kerülnek bemutatásra, rendszeresen betekintést nyerhetnek majd a kormányközi és társadalmi szervezetek. A WIPO lépéseit a javaslattevő országok mellett korábbi erőfeszítéseik elismerésének tekintik egyes civil szervek is. "Kezdi éreztetni a hatását az olyan társadalmi érdekcsoportok növekvő jelenléte a WIPO találkozóin, mint a Consumer Project on Technology és az Electronic Frontier Foundation. A nemzetközi szervezet most tette meg első lépéseit a kiegyensúlyozottság felé. A következő hónapok és évek során a WIPO-n belül növekedni fog nonprofitok befolyása" - idézi a PC Pro Cory Doctorow-t, az EFF szóvivőjét.

Forrás: Koine - az InfoPark Rt. innovációs hírlevele