NTT DoCoMo: 3G telefonok 3D hanggal

Milkovits Gábor, 2004. november 18. 20:57
Az NTT DoCoMo, a legnagyobb japán mobilszolgáltató öt új telefont mutatott be, amelyek fejlett harmadik generációs alkalmazásokkal, köztük sztereó minőségű térhatású hanggal és hitelkártya-alkalmazást lehetővé tevő csippel vannak felszerelve.
A készülékek, amelyek mindegyike nagy felbontású digitális kamerával és 3D grafikával is el van látva, fokozatosan kerülnek bevezetésre - először a Sharp által gyártott széthajtható kivitelű SH 901i C lesz kapható a szigetországban, november 26-tól. A négy másik mobiltelefon a Fujitsu, a Matsushita, az NEC és a Mitsubishi egy-egy modellje - a DoCoMo tervei szerint mintegy 10 milliót szándékozik eladni az új készülékekből. Közülük az N 900i L egy kimondottan figyelemreméltó darab, mivel nemcsak a harmadik generációs FOMA mobilplatformon, hanem VOIP protokollon alapuló megoldás révén internetes telefonként is képes üzemelni WLAN hálózaton keresztül. Az ötből három készülék a Sony FeliCa csipjei segítségével hitelkártyaként, vagy elektronikus személyi azonosítóként is használható.

A japán NTT DoCoMo volt a világon az első olyan mobilszolgáltató, amely harmadik generációs szolgáltatásba kezdett, még 2001-ben. A FOMA elnevezésű technológia eleinte nem élvezett osztatlan népszerűséget, elsősorban a hálózat korlátozott lefedettsége és a drága, nagyméretű és nem túl energiatakarékos készülékek miatt. Mostanra egyre inkább sikerül felülkerekedni ezeken a kezdeti nehézségeken - a cég saját adatai szerint a DoCoMo jelenleg 7,3 millió 3G előfizetővel rendelkezik.