Megújítja böngészőjét a Netscape

Milkovits Gábor, 2004. november 18. 21:30
Az AOL tulajdonában lévő Netscape megerősítette azt a korábbi értesülést, amely szerint hamarosan Mozilla-alapú böngészőprogramjának egy teljesen megújított változatát készül megjelentetni.
Az új Netscape böngésző prototípus tesztváltozata november 30-tól lesz hozzáférhető, egyelőre csak meglehetősen szűk körben. A cég portálján található, ezzel kapcsolatosan kiadott közlemény szerint az új szoftver nemcsak a mostanában egyre fontosabb biztonsági alkalmazások terén, hanem egyéb, a felhasználók számára hasznos megoldások szempontjából is jelentős újdonságokkal szolgál majd.

Andrew Weinstein, az AOL szóvivője úgy nyilatkozott, hogy böngészőjük jóval túllép az alapjául szolgáló Mozilla technológia keretein. A Netscape még 1998-ban hozta létre a Mozilla alapítványt nyílt forráskódú böngészőtechnológiák kidolgozására. A Mozilla azóta a Netscape böngészőkhöz kifejlesztett alapkódokon kívül saját böngészőprogramokkal is előállt, legutóbb például a Firefox 1.0-s verziójával, amely elsősorban a Microsoft Internet Explorert sújtó biztonsági problémáknak köszönheti sikerét. A Netscape helyzete meglehetősen sajátos, mivel a Mozilla önálló tevékenységén kívül a céget birtokló AOL is bejelentett olyan terveket, amelyek szerint saját márkanevükkel ellátott, a Microsoft Internet Exploreren alapuló böngészőprogram megjelentetését tervezi.

A Netscape részéről egyelőre nem szolgáltak részletes információkkal az új böngészőt illetően, így az sem tudható, hogy mikorra várható a szoftver következő, béta-tesztváltozata vagy a végleges verzió.