A lengyel kormány nem támogatja a jelenlegi EU szoftverszabadalmi tervezetet

forrás Prim Online, 2004. november 19. 11:20
A lengyel kormány hivatalos weblapján található közlemény szerint Varsó kijelentette, hogy nem támogatja azt az európai direktívatervezetet, mely a szoftver(komponens)ek szabadalmaztathatóságát akarta megvalósítani.
November 17-én jelentette be a lengyel kormányzat, hogy nem támogatja az Európa Tanács által korábban már elfogadott, szoftverszabadalmakra vonatkozó direktívatervezetet (Patentability of Computer-Implemented Inventions). "Mivel jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása a tervezetnek, ezért Lengyelország nem támogathatja a 2004. május 18-án az Európa Tanács által elfogadott szöveget" - áll a közleményben.

Lengyelország támogatásának elvesztésével erősen kétségessé vált, hogy a tervezet valaha is törvényerőre emelkedhet. Májusban ugyan még úgy gondolták a lengyelek, hogy tartózkodnak a szavazás során (mivel nem lett volna elegendő szavazatuk ahhoz, hogy akkor befolyásolni tudják az eredményt), s a tavasz végén ennek köszönhetően az a kép alakult ki az országról, hogy csöndben támogatja a tervezetet. Nemrég azonban felülvizsgálták az egyes tagállamok által leadható szavazatok számát, aminek eredményeként Lengyelország már a mérleg nyelve lehetet.

Persze előfordulhat az is, hogy az eddig ellenző vagy éppen tartózkodó országok közül "gondolja meg" magát valamelyik, és a támogató nemzetek oldalára áll - ez esetben ismét fordulat következhet be, s újra a szoftverszabadalmakat támogatók kerülhetnek többségbe. Ez azonban a jelenlegi helyzet szerint nem túlságosan valószínű alternatíva, így már közel biztos, hogy a sokat vitatott törvénytervezet - legalábbis jelenlegi formájában - nem kerül adoptálásra.

Forrás: Netért