Eljött a virtuális meeting-ek kora

forrás Prim Online, 2004. november 22. 10:56
Az amerikai Avaya a Polycom bevonásával egyszerű, kényelmes és jó minőségű videotelefon-rendszert fejlesztett ki. Az új, internetes bázisú megoldás olyan könnyűvé teszi a személyi számítógépen keresztüli video-beszélgetést, akár mintha egy közönséges telefonhívást bonyolítanánk.
Az Avaya Inc. a közelmúltban mutatta be az új, internetes bázisú videotelefonos fejlesztést, amely egyesíti a televízió minőségű képátvitel és a hivatali telefon funkcióit egy közös kezelőfelületbe. A technológia végre alkalmas arra, hogy az üzleti életben gyorsan és költség-hatékonyan lehessen alkalmazni a videotelefon-beszélgetéseket és minőségben is megfeleljen az elvárásoknak. A két gyártó várakozásai szerint a vállalatok tömegesen térnek majd át a képtelefon használatára, mivel ez mind a munkaerő jobb kihasználásában, mind a költséghatékonyság növelésében nagy segítséget jelenthet. A technológia értékesítését világszerte az Avaya végzi majd, így Magyarországon is - nyilatkozta Rohály Gábor, a cég hazai leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Az új megoldás Avaya Video Telephony Solution: Desktop Edition névre hallgat, és a munkakapcsolatok kényelmes kiszolgálására optimalizálták - mondta el Rohály. Így például a cégközpont és a távmunkát végzők - vagy éppen mobil dolgozók - videó kapcsolatához csak be kell jelentkezni a vállalati hálózatra és kezdeményezni a video-hívást. A hívások a telefonbeszélgetésekhez hasonlóan továbbkapcsolhatók, némíthatók vagy akár várakoztathatók. Így egy desktop videokonferencia kezdeményezéséhez immár elegendő a keresett kolléga telefonszámának az ismerete, míg a hagyományos video-eljárásoknál ehhez az IP címre vagy a speciális video-hívószámra is szükség volt. A rendszer természetesen a hagyományos szélessávú, és a vezeték nélküli (LAN/WLAN) összeköttetést egyaránt támogatja.

Az eljárás technológiai oldalára jellemző, hogy a nagyfelbontású kép másodpercenként 30 alkalommal frissül, tehát jelentősen csökken a hagyományos web-kamerás felvételek instabilitása és késése. Az alkalmazott Polycom (NASDAQ: PLCM) Via Video II jelű kamera pedig belső processzora és saját kompressziós algoritmusa segítségével folyamatos közvetítést és jó minőségű képet biztosít. Mindezt anélkül teszi, hogy a számítógépet különösebben terhelné, tehát a videotelefonálás más programok vagy perifériák működését nem zavarja vagy lassítja.

Az így elérhető, már-már személyes megbeszélések az utazások számának csökkenését vonják magukkal és így időt és pénzt takarítanak meg, amellyel pedig a hatékonyság növekszik. Az összevont hang, videó és adat IP-hálózat kiépítése és használata ugyanis olcsóbb, mintha külön adat és hang hálózatokat kellene kiépíteni, üzemeltetni.

A két cég, az Avaya és a Polycom a termékhez közös fejlesztési és marketingstratégiát alakított ki, az értékesítést azonban csak az Avaya végzi. A cég tervei szerint az amerikai értékesítés után a termék az Avaya üzleti partnerein keresztül, a világ más tájain is kapható lesz.