OGY - a Nemzeti Audiovizuális Archívumról

MTI Sajtóadatbank, 2004. november 24. 08:52
Az Országgyűlés kedd éjszaka folytatta le a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) létrehozásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az előterjesztés az ellenzék bírálatába ütközött: a Fidesz a javaslat visszavonását és átgondolását szorgalmazta, az MDF pedig csak módosító javaslatai beépítése mellett tartotta elképzelhetőnek az "igen" szavazatot.
Kovács Kálmán informatikai miniszter expozéjában az internet-hozzáférés kistelepüléseket is érintő megkönnyítésével, a magyar tartalom növelésével, valamint a tanulással, illetve a tudományos kutatással kapcsolta össze a 2006 január 1-én létrejövő, öt televízió (a Magyar Televízió két csatornája, a Duna Televízió, a TV2, valamint az RTL Klub) és a Magyar Rádió magyar nyelvű anyagait tároló archívumot.

Mécs Imre (SZDSZ) úttörő-jellegűnek, hézagpótlónak nevezte a tervezett intézményt, kiemelve, hogy megszűnne a pazarlás, a takarékossággal magyarázott kiselejtezés, kitörlés, amely sok helyen előfordult, a képviselő személyes tapasztalata szerint még a Szabad Európa Rádió 1956-os anyagai vonatkozásában is.

A képviselő úgy értékelte, hogy kevésbé szigorúan kell értelmezni a "magyar nyelvű programok" kitételt, lehetőséget biztosítva a cigány, illetve más nemzetiség nyelvén elkészített alkotásoknak is.

Sági József (Fidesz) úgy értékelte, hogy "hiánypótló, de hézagokkal teli" javaslat került a Ház elé.

Szabó István (Fidesz) a Magyar Televízió "egyszeri apanázsát", valamint a NAVA "tetszhalotti állapotát" vetítette előre.

A képviselő szóvá tette, hogy miért nem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma terjesztette elő a törvényjavaslatot. Kérdésesnek találta a jövő évi költségvetésben erre a célra elkülönített 5,6 milliárd forint hasznosságát, amikor pártja szerint a digitális technika, az archiválás rendezetlen. A felszólaló szerint kevés a felsorolt öt televízió is.

Pettkó András (MDF) a leendő NAVA gördülékenységét hiányolta, és többször a kormány figyelmébe ajánlotta frakciója módosító javaslatait.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum csoport nevében felszólaló független képviselő a Magyar Televízió archívumát is érintő, esetleges "bújtatott privatizáció" miatt aggódott.

Zárszavában Kovács Kálmán kitért az informatikai és a kulturális miniszter javaslatban szereplő közös rendelkezési jogára.

A miniszter közölte: jobbnak találná, ha az ellenzék valódi, tehát politikai, és nem szakmai bírálattal állna elő, mivel a rendszerváltás óta nem volt a médiával kapcsolatos, minden párt által támogatott törvény, habár most a célt illetően négypárti az egyetértés.

Az elnöklő Deutsch Tamás az általános vitát lezárta.